film sa balkona foto promofoto promo

Bogat i zanimljiv program, čak osam filmova i sjajni gosti, najavljeni su za 18. izdanje Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih koji će se održati od 16. do 21. septembra u MTS Dvorani.
Osnivač i direktor Festivala Zoran Popović na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da će ovogodišnje izdanje otvoriti film “Pogled sa balkona” jednog od najvećih evropskih autora Pavela Lozinskog, koji je svoj rad započeo sarađujući sa sada već legendarnim Kšištofom Kišlovskim.

– “Pogled sa balkona”, koji je, kako mu naslov kaže, sniman s balkona, je ostvarenje koje ispunjava san legendarne ideje velikana dokumentarizma DŽige Vertova da uhvati život iznenada, nepripremljen, bez svesti da se snima – istakao je Popović.

On je dodao da je Lozinski u Poljskoj nazvan i “umetnikom razgovora” jer s osećanjem otvorenosti nastupa prema svetu.

– Kao i kada je kao dečak učestvovao u filmu svog oca “Svašta može da se desi” gde je prilazio ljudima u parku i razgovarao sa njima, s tom istom vrstom neposrednosti prema životu, nastupa i u svom novom ostvarenju – primetio je Popović.

Festival će zatvoriti jedan od najznačajnijih dokumentarista 21. veka, proslavljeni austrijski autor Nikolaus Gejrhalter, čija su ostvarenja o našoj planeti „Homo sapiens“ i „Zemlja“ već zadivila publiku Festivala, a njegovo najnovije ostvarenje „Matter Out of Place” na poseban način zaokružuje trilogiju o ljudskoj civilizaciji u najnovijim vremenima, o njenim tragovima i zapanjujućim promenama širom sveta.

Ekskluziva Festivala biće projekcija filma „Mladi Platon“, koji će nakon pretpremijernog prikazivanja u Beogradu imati američku bioskopsku premijeru u Njujorku.

Autori ovog ostvarenja irski proslavljeni par Niasa Ni Kinon, rediteljka, i Dejvid Rejn, producent, biće gosti Veličanstvenih, a njihovo najnovije ostvarenje ne govori o studentima filozofije, nego o deci jedne škole u Belfastu.

Zapravo, „Mladi Platon” je sjajna dokumentarna verzija priče o ovom gradu, o kome je čuveni Kenet Brana nedavno napravio izvanredan film.

Publika će videti i film “Blaga Krima” autorke posvećene ekskluzivnim pričama o svetu umetnosti.

To je holandska rediteljka Uke Hogendejk, čiji se najnoviji film zbog velike drame i neprestanih obrta, ali najviše zbog toga što se gleda gotovo bez daha, doživljava kao pravi bioskopski hit.

Mladi autor Ilijan Metev, koga je festival Sedam veličanstvenih već predstavio 2013, dolazi sa novim filmom „Jedna provincijska bolnica“ koji je upravo imao premijeru i bio nagrađen na festivalu u Karlovim Varima.

Ilijev je najavljen kao autor engleskog stila, koji će u Beograd doći na kratko iz Londona da nam predstavi jedno od najekskluzivnijih i najhrabrijih ostvarenja u savremenom evropskom filmu.

Nasuprot svemu što smo videli tokom pandemije kovida 19, stoji ovaj izuzetni film – rad troje reditelja u sasvim neočekivanom odnosu.

Metev je u Londonu u izolaciji, a dvoje mladih kolega, Ivan Čertov i Zlatina Teneva hrabro ulaze u prostor od koga su svi zazirali, a mnogi se užasavali.

Oni provode više od dva meseca na izolovanom kovid odeljenju bolnice u bugarskom gradu Ćustendilu.

Sve troje, nemerljivim kreativnim naporima oblikuju priču o izuzetnim karakterima i sudbinama pretočenu u film koji nas baca u središte najveće bitke čovečanstva u XXI veku.

Ove godine biće predstavljena i dva vrlo posebna filmska i vizuelna umetnika – jedan dolazi iz Španije, mladi katalonski autor Pera Puđbert, posvećenik prirode, i Andreas Horvat, vrhunski austrijski fotograf i filmski autor.

Pera Puđbert je osvojio Španiju divnom poetskom pričom „Vetar koji nas pokreće“ o lepoti i moći prirode, a Andreas Horvat nas uvodi u prostor kao iz snova u svom filmu bez reči „Zoo Lockdown“ .

Osnivačica i direktorka Festivala Svetlana Popović posebno je istakla specijalnu festivalsku projekciju u znak sećanja na jednu od najvećih filmskih umetnica sveta – Hedi Honigman.

Ona je rekla da su prošle godine svi bili zadivljeni njenim neverovatnim ostvarenjem „Više od 100“ ne sluteći da je to film koji kao blistava kruna zaokružuje njen opus.

– Za beogradske ljubitelje i posvećenike u okviru specijalne projekcije biće prikazan jedan od najznačajnijih modernih dokumentarnih filmova „Zaborav“, sniman u glavnom gradu Perua, Limi, rodnom mestu ove velike autorke – najavila je Svetlana Popović.

Selektor Festivala Tue Stin Miler u svom uvodnom tekstu za ovogodišnje izdanje Festivala, pored utisaka o odabranim ostvarenjima, istakao je i da nije dovoljno imati zanimljive i fantastične priče.

– Treba znati kako da se ispričaju, kako da se upotrebe filmska sredstva koja su ti na raspolaganju. Francuzi su to nazvali biti “auteur”. Predstavljamo vam autore 7 veličanstvenih dokumentaraca; nadamo se da će naše uzbuđenje biti podjednako i vaše – poručio je selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari