Festival Slobodna zona od 7. do 12. novembra 1

Film „Areta Frenklin: Amazing Grace“, dokumentarno ostvarenje koje dočarava snimanje jednog od najčuvenijih gospel, otvoriće 15. izdanje Filmskog festivala Slobodna zona, koji će biti održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Na Festivalu će biti prikazano 47 angažovanih igranih i dokumentarnih ostvarenja, među kojima je više od 36 nacionalnih premijera, najavljeno je na konferenciji za novinare u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Da Festival polako korača u pubertet, jer ima 15 godina, primetio je direktor i selektor Rajko Petrović, koji je naglasio da su ove godine filmovi koncentrisaniji, sa kvalitetom na višem nivou.

– U Međunarodnoj selekciji prikazaće se sedam filmova i još tri filma u selekciji Ženska linija. U te dve selekcije naći će se filmovi „Kordiljeri snova“, „Jadnici“, „Koža“, „Lepota i prolaznost“, „Dolaziš iz daleka“ i drugi – kazala je selektorka Međunarodnog programa Branka Pavlović.

Prema njenim rečima, film „Lepota i prolaznost“ se bavi ponovnim susretom troje zvezda istočnonemačke alternativne pank scene posle 30 godina u Berlinu. Govori o tome šta se promenilo, ne samo u njihovim životima, već i u Berlinu, istorijski i politički.

Film „Dolaziš iz daleka“ prati sudbinu porodice palestinskog porekla koja je razdvojena po svetu otišla sve do Sovjetskog Saveza gde najbliži srodnici govore različitim jezicima. Rediteljka ovog filma Amal Ramsis biće gošća festivala.

Iz selekcije Ženska linija Pavlović je izdvojila film „Žensko zadovoljstvo“, koji zatvara festival, a bavi se pravom žena na sopstveno telo.

– Priča govori o tome kako se pet žena iz različitih svetskih religija suočavaju sa seksizmom i borbom protiv diskriminacije – kazala je Pavlović.

Selektorka regionalnog programa Jelena Maksimović najavila je šest filmova.

– Film „Tusta“, hrvatski dokumentarac o frontmenu legendarnog pank rok benda KUD Idijoti iz Pule, jako je emotivan. Rumunski film „Čudovišta“ je egzistencijalistička saga o dugogodišnjem bračnom odnosu, a tu je i regionalni hit, film o feminističkoj borbi sa patrijarhalnim sistemom „Bog postoji: njeno ime je Petrunija“ iz Severne Makedonije, kao i filmovi: „Umetnost sećanja“, „Dnevnik Diane Budisavljević“, „Palata za narod“.

Povodom 30 godina od pada Berlinskog zida biće prikazana tri filma: „Nebo nad Berlinom“, „Život drugih“ i „Barbara“.

Prateći programi su: Kompas Slobodne Zone, Media Desk radionice, Master klas, Kafa sa autorima.

– Verujemo da je ovo društvo najdublje dezorijentisano. Zajednica koja je dezorijentisana ponaša se kao čovek kome je opao imuni sistem – može da zaradi najgore moguće bolesti, a Kompas je pokušaj da se u potpunoj dezorijentaciji uspostavi neki orijentir – naglasio je Ivan Milenković, urednik govornog programa Kompas.

U ovom programu vodiće se razgovor na temu Neonacističke sablasti: može li se vampir upokojiti? NJemu će prethoditi projekcija filma „Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom“. Panel diskusija na ovu temu biće vođenja sa gostima: Jovom Bakićem, sociologom, Zorom Drčelić, novinarkom, i Đorđem Pavićevićem, filozofom politike.

Posle projekcije filma „Jadnici“ održaće se panel diskusija Nema loših ljudi već samo loših kultivatora. Pored filmskih projekcija Slobodna zona pripremila je i književne promocije, a u novoj selekciji EU Zona promena biće prikazani i filmovi „Alis i gradonačelnik“ i „Izbačeni“.

Nagrade i žiriji

– Zadržali smo prethodne selekcije, ali otvorili i jednu novu. Kao i prethodnih godina, dodeljujemo nagradu za najbolji angažovani film u internacionalnoj konkurenciji, najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkan““, najbolji film u okviru selekcije 14 +, a tu su i nagrade: Nagrada Human Rights, Nagrada publike – rekao je Petrović.

Međunarodni žiri čine članovi: Žan Pjer Rem, direktor filmskog festivala u Marseju, Petar Milat, programski koordinator Multimedijalnog instituta MaMa iz Zagreba, i Vladimir Blaževski, reditelj. Tu je i Regionalni žiri koga čine: Gijom de Sej, scenarista i reditelj, Nataša Pantić, filmska montažerka, i Petar Mitrić sa Univerziteta u Kopenhagenu, a članovi žirija 14 + su srednjoškolci iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari