Festival turske kulture u Novom Pazaru 1Potpis za sliku: Konkretizovali dogovor: Biševac i Jilmaz FOTO S. Župljanin

U poslednjoj sedmici avgusta Novi Pazar će biti domaćin Festivala turske kulture i tradicije, koju organizuje opština Kartepe grada Kodžaeli. Na dvodnevnoj manifestaciji (25. i 26. avgusta) biće prezentovan kulturološki put Turske od osmanlijskog carstva do danas, ali i posebnost Bošnjaka u Sandžaku.

O konkretizaciji dogovora za organizovanje Festivala razgovarali su novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i zamenik predsednika opštine Kartepe Abdulah Jilmaz. Biševac je ocenio da je „velika čast da Novi Pazar bude domaćin Festivala“ i naglasio da će osim organizatora manifestacije gosti biti i predstavnici zemalja regiona“.

– To je prilika da razmenimo iskustva, ali i šansa da posetioci Festivala saznaju nešto novo o drugoj kulturi i tradiciji – rekao je novopazarski gradonačelnik. Gost iz Turske je istakao da ova manifestacija ima jedinstvenu koncepciju „i bavi se istorijski raznolikim, živopisnim razdobljem u istoriji Turske“.

– Mnogo toga će biti prikazano. Posetioci će moći da uživaju u folklornom predstavljanju mladih Turske, ali i drugih zemalja iz vašeg okruženja, sa kojima, kao što je Bosna, imamo puno toga zajedničkog – istakao je Jilmaz. Festival turske kulture i tradicije prvi put se održava na Balkanu. Organizatori veruju da će manifestacija prerasti u tradiciju zbog bogatstva dveju kultura, ali i povezanosti Sandžaka i Turske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari