Stručni skup: Festival u funkciji bolje vidljivosti lokalne zajednice 1Foto: J. B. K.

Nesporna je činjenica da su kulturne manifestacije značajne za lokalne zajednice i njihovu vidljivost i nije redak slučaj da pojedini gradovi postaju prepoznatljivi po manifestaciji.

Osim vidljivosti, kulturne manifestacije mogu da doprinesu i budžetu lokalne zajednice i afirmaciji sredine, čulo se pored ostalog večeras na stručnom skupu održanom u okviru pratećeg programa „Dana Zorana Radmilovića“ na kome je bilo reči o značaju festivala za bolju vidljivost lokalne zajednice.

Stav direktora Sterijinog pozorja dr Miroslava Radonjića je da je značaj kulturnih manifestacija za lokalnu samoupravu i njenu vidljivost ogroman i kako sam kaže pristalica je da ulaganje u kulturu nije trošak.

-Ulaganje u umetnost nije trošak, to je jedna investicija za budućnost, jer bez onoga što čini našu kulturu, baštinu, tradiciju, jezik, identitet i savremeno stvaralaštvo mi nismo ništa. Ozbiljne države, ozbiljne zajednice mnogo ulažu u kulturne i umetničke manifestacije zato što na taj način pokazuju svoju snagu i da su njihovi temelji na onim vrednostima koje predstavljaju tu zajednicu i instituciju – kazao je Radonjić, uzimajući kao primer dobre prakse Zaječar.

-Ovde u Zaječaru, evo već 30 godina traju „Zoranovi dani“ a postoji i niz drugih manifestacija, što pokazuje da Zaječar izrasta u jedan ozbiljan grad. Način na koji se neguje stvaralaštvo ovde, način na koji se neguju temeljne vrednosti jedne zajednice, način na koji se afirmiše nešto što jeste tradicija i baština, ukazuje da je ovo jedna ozbiljna sredina i na taj način će se privući budući investitori – smatra dr Miroslav Radonjić.

Moderator stručnog skupa, dr Nenad Novaković istakao je značaj saradnje lokalne samouprave i institucija kulture kako bi se zajedničkim snagama radilo na poboljšanju vidljivosti, a da manifestacije imaju i pozitivan uticaj na budžet zajednice objasnio je na primeru „Teatar festa“ u Banjaluci.

-Tokom „Teatar festa“ koji traje šest dana, potrošnja je, kako od strane učesnika festivala, tako i stanovništva, povećana za sedam odsto. U strogom centru grada i ugostiteljskim objektima povećan je promet za pet odsto, a popunjenost hotelskih kapaciteta povećana je za devet odsto. Кada pogledate te brojke, one nisu velike, ali su značajne. Povećano je interesovanje stanovništva za predstave koje dolaze sa strane, a to je benefit i pozorišta i samog grada – zaključio je Novaković, koji se dotakao i značaja i uloge medija u najavi i izveštavanju sa festivala.

Novaković smatra da uključenost medija iz čitave Srbije doprinosi povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti šire od grada u kome se festival održava. Osim medija, tu su i deljenja sadržaja na društvenim mrežama.

-Taj segment je toliko fluidan da ga i ne vidimo, ne kontrolišemo ga, ali utiče na bolju vidljivost, bolju prepoznatljivost i razumevanje grada, a to sve uz pomoć kulturne manifestacije. Kad pogledamo unazad deset godina, koliko ja pamtim, mi nismo imali negativnih vesti sa ove manifestacije, što znači da je organizacioni deo posla zadovoljio formu koja daje pozitivnu sliku – rekao je dr Nenad Novaković uzimajući kao primer festival „Dani Zorana Radmilovića“.

-Šta ćete bolje nego ovu brojku od 30 godina postojanja festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Sama ta brojka govori u prilog da je Zaječar vidljiv u Srbiji, a i šire upravo po našem festivalu –ocenila je gradska većnica za kulturu Elena Matković, a direktorka negotinskog Doma kulture, Jovanka Stefanović Stanojević je na primeru „Mokranjčevih dana“ prokomentarisala kako se ova opština bori za bolju poziciju manifestacija koje čuvaju kulturu.

-Na onome na čemu se radilo godinama, decenijama treba raditi i dalje. Treba usavršavati, treba produžiti čak trajanje onoga što ima vrednost i što je dobro i na tome ne treba biti štedljiv – kazala je Jovanka Stefanović Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari