Festivali i koncertni događaji tokom leta: Posmrtni marš pandemiji 1Foto: BETA/ ORBIS Communications

„Bez muzike život bi bio greška“ / smatrao je nemački filozof Fridrih Niče, ako tako postavimo stvari, građani sveta od početka 2019. žive neadekvatno ispunjenim životom, jer je zbog izbijanja pandemije korona virusa koncertni život zamro.

Nastupi uživo su bili neizvodljivi zbog straha od zaraze i masovnog širenja virusa. No, kako dve godine kasnije „kovid mere“ napokon počinju da popuštaju, dolazi vreme da se ova greška ispravi.

Uz mere predostrožnosti, u mnogim delovima sveta održavaju se masovni skupovi, pa zato i za domaće ljubitelje žive muzike leto obećava, jer su i Ujedinjeni festivali Srbije dobili saglasnost od Kriznog štaba za organizovanje koncerata.

Tim povodom Danas pravi pregled samo nekih od muzičkih manifestacija koje nas u Srbiji očekuju.

Na Svetski dan muzike, 21. juna, nastupom domaćeg bluz-rok benda Cotton Pickers počinju Koncerti na Zidiću Doma omladine Beograda na Platou Milana Mladenovića, kao nezaobilazni deo letnje ponude grada.

Glad za živim zvukom publika će moći da utoli na jedanaestom Arsenal Festu 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, gde će nastupiti Yngwie Malmsteen, Dub FX, Dubioza kolektiv, Riblja čorba, Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Hladno pivo i brojni drugi izvođači, pod sloganom – „Snažno uz muziku“.

Bajaga i Instruktori će ove godine, pored nastupa na Arsenal festu, održati koncert na Letnjoj pozornici Palić 26. juna.

Interaktivni umetnički događaj DEV9T ove godine će pokušati da nadoknadi sve propušteno u prethodnom periodu, te će se desiti u novom formatu i trajaće skoro celo leto.

Programski sadržaj je već definisan za prva dva produžena vikenda u Ciglani i to od 30. juna do 4. jula i od 14. do 18. jula.

U sklopu novog programa „Provetravanje na Dev9t“ u Ciglanu stižu Bjesovi, Repetitor, KKN, Kralj Čačka, Obojeni program i Artan Lili.

Ljubitelji džeza mogu se radovati prvom Open Air Jazz Festivalu u Beogradu koji će biti održan pod nazivom Jazz in the Garden na više bina u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ 3. i 4. jula.

Tamo će Big Bend RTS orkestar nastupiti sa specijalnom gošćom pevačicom Aleksandrom Bijelić, kao i Vasil Hadžimanov, grupa Fish in Oil, sastav Schime, pijanista Filip Bulatović, pevačicu i kompozitorku Sanju Marković, renomiranu džez pevačicu Katarinu Kačunković, kvintet Belgrade Funk Combo saksofoniste LJubiše Paunića, trio pijaniste Veljka Vujčića, mladog trubača Ivana Radivojevića, kao i beogradsku fjužn senzaciju Gorica & The Grooveheadz.

Exit je svojom najavom proslave 20 godina festivala prethodnih meseci među prvima probio led, pa nas na Petrovaradinskoj tvrđavi od 8. do 11. jula očekuju brojni nastupi, a među muzičkim zvezdama koje su nastupe potvrdile su: David Guetta, Eric Prydz b2b Four Tet, DJ Snake, Sabaton, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Tyga, Solomun, Amelie Lens, Robin Schulz, Asaf Avidan i drugi.

Rade Šerbedžija sa svojim bendom Zapadni kolodvor će u nedelju, 11. jula, održati koncert u posebnom ambijentu Botaničke bašte.

Lovefest je uz komentar „Vreme je da se vratimo nazad u život“ najavio jubilarno 15. izdanje od 5. do 7. avgusta u Vrnjačkoj Banji. Ovaj festival će u okviru pet muzičkih bina predstaviti velika svetska imena iz sveta elektronske muzike među kojima je više od 60 izvođača.

Naravno, kada je džez u pitanju tu je i čuveni Nišville Jazz Festival, koji će biti održan od 12. do 15. avgusta. Uz upozorenje da program nije konačan, na Earth and Sky pozornici Nišville Jazz Festivala najavljeni su sledeći nastupi: Goran Bregović & Nišville Big Band, The Horny Funk Brothers ft. Hubert Tubbs, Igor Butman Band, Stone Raiders, Uroš Perić & Mambo Stars Per „Bass Viking“ Mathinsen trio ft. Gary Husmband i Nguyen Le, Kanda, Kodža & Nebojša…

Pank rok bend Hladno pivo održaće koncert 21. avgusta na Tašmajdanu.

Uz komentar „više informacija uskoro“ na Fejsbuk stranici Belgrade Beer Festa stoji datum od 19. do 22. avgusta, naravno, na dobro poznatom mestu – Ušću, uz upit za posetioce: „Čije nastupe želite na ovogodišnjem Beer Festu?“.

Kada je rok muzika u pitanju, tu je i jubilarni, 11. Prnjavorstock, koji će biti održan 26, 27. i 28. avgusta, nadomak Avale, na prostranoj livadi koja je prirodni amfiteatar okružen šumom. Za alternativniju scenu zadužen je Hali Gali festival koji će biti održan, ali još se na zna kada.

Svirke po klubovima se uveliko održavaju, a najavljeni su i veći nastupi poput koncerta Zdravka Čolića u prostoru „Kneževog arsenala“ u Kragujevcu 4. septembra. To su samo neki od muzičkih događaja koji se isčekuju. Strepnju i nepredvidivost koju je donela korona, nadamo se, odagnaće letnji muzički Posmrtni marš pandemiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari