Film „Enklava“ Gorana Radovanovića u ponudi Netfliksa: Priča o srpskoj zajednici koja je ostala da živi na Kosovu 1Foto promo Filmski centar Srbije

 

Vodeća svetska striming platforma Netfliks u svoju bogatu ponudu uvrstila je i film „Enklava“ iz 2015. godine reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, koji je dostupan Netfliksovim gledaocima u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji.

Prema rečima Radovanovića, „Enklava“ je pre pet-šest godina imala bioskopsku distribuciju u Italiji, Poljskoj i Nemačkoj, prodata je i u Kini, Skandinaviji, Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim tržištima.

„Izgleda da je prisustvo „Enklave“ na Netfliksu u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Belgiji, ponovo vratilo ovaj film u fokus. A samim tim i problem Kosova i Metohije iz srpskog ugla. Očigledno je da srpska nacionalna tema nije u koliziji sa univerzalnim i globalnim vrednostima! Naravno, presudna je estetika umetničkog“, izjavio je Radovanović za sajt Filmskog centra Srbije.

„Enklava“ je snimljena u srpsko-nemačkoj koprodukciji (uz podršku FCS), doživela je svetsku premijeru na 43. Festu, uspeh i brojne nagrade na nekoliko domaćih i međunarodnih festivala, a 2015. bila je i srpski predstavnik u trci za Oskar, u kategoriji filmova van engleskog govornog područja.

Ova drama se događa na Kosovu i Metohiji, i govori o srpskoj zajednici koja je tamo ostala da živi u enklavama.

Primorani na ovako ograničen i skučeni prostor, Srbi svoje živote žive na veoma težak način, a jedno od pitanja koje otvara ovaj film je šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji.

Uz mnogo problema, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani…

Glavne uloge u „Enklavi“ igraju dečaci Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković, Milan Sekulić, a sjajne likove ostvarili su Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Nenad Jezdić, Meto Jovanovski, Milena Jakšić, Goran Radaković…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari