Film “Lost Country” Vladimira Perišića u Muzeju MoMa u Njujorku i u Linkoln centru: Rekvijem izgubljenoj zemlji na festivalu New Directors/New Films 1Foto promo Festival autorskog filma

Nagrađivani film „Lost Country” reditelja i scenariste Vladimira Perišića, 11. i 12. aprila biće prikazan u Walter Reade Theater (Lincoln Center) i u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), u okviru programa prestižnog festivala New Directors/New Films u Njujorku, saopštili su producenti.

Festival New Directors/New Films osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA i Filmskog udruženja Linkoln centra u Njujorku, a nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu, od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori i autorke, poput Almodovara, Spajka Lija, Vima Vendersa, Spilberga, Vonga Kar-vaja, Mihaela Hanekea, Jorgosa Lantimosa, Ričarda Linklatera…

Podsćenja radi, „Lost Country” doživeo je svetsku premijeru na prošlogodišnjem Kanu, u okviru „Nedelje kritike“ (La Semaine de la Critiqie), uz glavni takmičarski program najvažnijoj selekciji, i posle dvadeset osam godina pauze doneo je prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji sa ovog festivala.

Za lik glavnog junaka naturščik Jovan Ginić osvojio je nagradu „Otkrovenje” za najboljeg mladog glumca Kanskog festivala, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike”, na Sarajevo Film Festivalu dobio je nagradu za najboljeg glavnog glumca, a na Festivalu u Herceg Novom Specijalno priznanje žirija.

„Lost Country“ prikazan je do sada na preko 60 internacionalnih festivala, veliki uspeh doživeo je i u Francuskoj, gde je prikazan u pariskom Centru Pompidu, u okviru Trajectoires programa koji predstavlja najbolje svetske reditelje mlađe i srednje generacije, a potom i u 47 bioskopa širom Francuske.

U konkurenciji 25 ostvarenja, „Lost Country“ se našao i među troje finalista za najbolji evropski film u 2023, u izboru Arab Critics Circle – Perišićevo ostvarenje bilo je u trci za nagradu uz filmove slavnih autora, “Fallen Leaves” Akija Kaurismäkija, i “Io Capitano” Matea Garonea.

Ovaj rekvijem jednoj izgubljenoj zemlji, nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji, doneo je Perišiću i Godišnju nagradu za filmsko stvaralaštvo Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Pored Jovana Ginića glavne uloge u filmu igraju Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari