Filmovi mladih autora iz Srbije na festivalu u Americi 1Foto: Pixabay/pashminu

Mladi filmski stvaraoci iz Srbije – Iva Milojković, Milica Živančević, Petar Lakić, Jovan Pjević i Isidora Lazić predstaviće svoje dokumentarne kratkometražne filmove, na Međunarodnom filmskom festivalu „Njuark“ koji se održava od 9. do 13. septembra u istoimenom mestu, u blizini grada Njujorka.

Učenica Škole za dizajn iz Beograda, Iva Milojković (17) u Njuarku će debitovati sa svojim dokumentarcem „I sve je još uvek tu, ali nije više kao što je nekad bilo“, u kome se zajedno sa drugaricom priseća svog detinjstva. Hodajući kroz mesta gde su provele najviše vremena kao deca, gledaoce vode kroz likove i priče koje su stvarale dok su bile male i otvarajući čarobna vrata u svet mašte.

Milica Živančević (19) će se predstaviti kratkometražim dokumentarcem „Tvoje drugo ime“, filmom koji je jedinstveno pismo stvarnosti, umetnosti, ljubavi i vremenu.

Autorka u svom filmu gledaoca vodi kroz predele koji predstavljaju samo obrise misli o protoku vremena, pokazujući da je život borba u kojoj uvek težimo da uhvatimo pravi trenutak. Milica je ove godine je postala studentkinja montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Petar Lakić, Jovan Pjević i Isidora Lazić programu festivala u Njuarku doprineće svojim kratkometražnim dokumentarnim filmom „Yaaas Queen“ – o ludoj noći i danu posle u životu jedne neobične dreg kraljice.

Ostvarenja odabrana da budu prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Njuarku snimljena su u okviru trećeg izdanja Škole dokumentarnog filma za srednjoškolce „Free Zone Filmmaker School“ koja je realizovana tokom školske 2018/19. godine u okviru programa Slobodna Zona Junior (Fond B92).

Sva tri filma prikazana su prošle godine na Filmskom festivalu Slobodna Zona u Beogradu i Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Dokufest u Prizrenu, a film Ive Milojković „I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekada bilo“ prikazan je i na Festivalu kratkog filma Kratka forma u Gornjem Milanovcu.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine s namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari