Filmovi Srđana Keče i Dejana Petrovića na festivalu IDFA 1Foto: Promo

Dugometražno dokumentarno ostvarenje „Muzej revolucije“ autora Srđana Keče, i kratkometražno „Prilagođeni“ Dejana Petrovića, imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najvećeg i jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma − IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam).

Ovogodišnje, 34. izdanje čuvenog IDFA biće održano od 17. do 28. novembra, a zanimljivo je da poslednjih godina najveći uspeh na svetskim festivalima postižu upravo naši dokumentarci.

„Muzej revolucije“ biće prikazan u okviru selekcije „Luminous“, viđene isključivo za premijerne filmove, a Keča je i scenarista neobične priče o prijateljstvu jedne devojčice i starice, koje počinje u ostacima napuštenog utopijskog projekta. Kada grad počne da briše prostore u kojima one žive, nazire se kraj detinjstvu i snovima…

Keča je i direktor fotografije, i montažer zajedno sa Hrvoslavom Brkušić, snimatelj zvuka je Radiša Cvetković, dizajner zvuka Jakov Munižaba, a autor muzike je Hrvoje Nikšić.

„Muzej revolucije“ nastao je kao koprodukcija Srbije (UZROK), Hrvatske (Restart), i Češke (Nutprodukce iz Praga), uz podršku FCS.

Kratkometražni dokumentarac „Prilagođeni“ Dejana Petrovića otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada.

Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva, i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa, i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Petrović potpisuje i scenario filma, a u autorskoj ekipi su i direktor fotografije Dragan Vildović, montažeri Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović, i kompozitor Vojin Ristivojević.

Film „Prilagođeni“ traje 19 minuta, i takmičiće se za nagradu u u kategoriji kratkih dokumentarnih ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari