Filmski centar Srbije odobrio sredstva za tri filma, projekti Dragojevića i Markovića odbijeni

Ostavite komentar


  1. Heh, nem pojma, meni su ta obrazloženja nekako zabavna za čitanje, naravno, jer nisam među odbijenima, a opet, tu su da se vidi da se ozbiljno promišljalo, ali su na momente i zabavna. Na rešenju ne piše ko su bili članovi komisije, msim, i pisci obrazloženja? Milionče jura? Pa to je sigurno jedan solidan bek iz omladinskog pogona za ZvezduPatizan? A opet, ovi na vlasti su mu ga dali na serijalno-filmske produkcije? Sve nekako kao slepljene u jednu, ništa epohalno, ali se barem radilo? Čista lova, za serije o prljavim krimosima? Tako nekako? I za to sam totalitarno ultranekompetentan, ‘nako cenim, da domaća publika voli da pogleda domaći fiilm u bioskopu, kao i ZvezduPartizan u nekim trulozapadnim ligama šampiona, ne znam, ne pratim ni jedno ni drugo, zanimljivija mi argentinska primera b metropolitana, a filmevi i na globalnom nivou na 10 jedan intrigantan. Personalno, cenim da bi Doktor D bio intrigantan, nisam čitao scenario, ali slutim da bi bio tu negde kao Toma, mereno u smislu stimulacije filmske gledanosti, šta god to bilo, a regionalno, cenim, i jače od Tome. Da je gospodin Goran Marković uložio dve, tri hiljade evrića u moje berzanske sposobnosti, pre neki dan, kada je došlo Comunicaciones-Villa San Carlos 7+, i Deportivo Armenio-Los Andes 2 i 4+, pa mogli smo osnovati alternativni Filmski Centar Srbije. Tek, razumem neugasle stvaralačke ambicije, ali šteta što u Vrhovnoj nadkomisiji FCS ne faraonišu npr Marković-Karanović-Šijan, na lovorikama, umesto da odustaju, ili i dalje konkurišu, ili ovonovo. Iz ličnog iskustva treperenja u kinematografiji u Srbiji, za mnoge pojavnosti je zaista super da se bave filmom. Dosta njih, da su se kojim nesrećnim slučajem opredelili za bavljenje real politikom.. taj miks stvaralčkih kompleksa, strukovnog besnila, egotriperizma.. smajli. Tako da poštujem što je Marković cool, više me brine Dragojević. Te – Ću d’umrem.. Neću da doživim…- gotovo kao lik iz Markovićevog scenarija? Možda bi bilo produktivno da ujedine stvaralački potencijal? Neka kavana u Beogradu, i onda kao My Dinner With Andre, Marković i Dragojević, ali u duhu vremena, istresanje profesionalnog iskustvenog čemera? Moglo bi da bude i produkciono povoljno, zavisi ko šta naruči? Šta je alternativa, da podilazite Ivan Karl senzibilitetu? Imam ja razumevanja i za to, Žikina dinastija sreće Star Vorz, može da se poiznaprepliće i na evritingevriveroletvans d’zaliči, ali to bolje kada Karl bude bio s druge strane konkursnog mizankadra. Smajli, kiseli smajli.

  2. A, pa da, a srećni dobitnici? Nešto iz ugla ženske patnje u interpretaciji u tome uvek sjajne Mirjane Karanović trideseti put? Kakav je bezbednosni položaj žena u Srbiji dnes, izgleda da su prethodnih 30-tak pokušaja bili čist promašaj. Nek je sa srećom. Drugi, ili prvi po kešu, zaboravih, Od ženskog rodoslova, do KGB (Konkursi Grada Beograda) blagoslova – kako se kalila filmska produkcija porodičnih vrednosti? Nije to, kakve porodične vrednosti kod pustinjaka? U stvari, zaboravio sam o čemu se radi, izvinjavam se, ali imam i produkcioni savet, za blagoslov, imao sam, ali i to sam zaboravio, nikad od mene član konkursne komisije, nikad producent. Šta beše treće? Ne mogu da se setim, nešto kao Lars fon Trir radi Munje opet? Verovatno nije, ni to nisam zapamtio. Cinično bi bilo primetiti da sam bolje zapamtio sinopsise odbijenih jer se komisija bolje potrudila oko pisanja odbijenica. Ili sam ironičan, sam sebi zvučim kao Zoran Kesić, pa jel on jedini može da vitla zastavom cinizma i ironije? No, i pored toga, pre ću se potruditi da pogledam novu sezonu 24 minuta nego da pripuštam srpsku kinematografiju u vugla mi, a nisam tik-toks generacija.

  3. Ocekivano,to je karakteristika sadasnje „kulturne elite“ da se odbije sve sto nije na njihovoj liniji
    Opsta seljana u svim segmentima

  4. @Istina: Dragojevic jedino zna da pravi filmove s urbanom tematikom. I ja bih ga odbio.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.