Filmski Front startuje 28. oktobra 1Foto: Promo

Pod simboličnim sloganom „Samo na filmu“, 19. međunarodni festival kratkometražnog filma, Filmski Front u Novom Sadu, biće otvoren 28. oktobra projekcijom nagrađivanog ostvarenje “Oaza” Ivana Ikića, koje je srpski kandidat u trci za Oskara.

Zatvaranje festivala 31. oktobra obeležiće projekcija muzičkog filma”Buč Kesidi:Euforija uživo”.

Prema rečima direktorke Filmskog Fronta Nine Latinović, filmove često gledamo u nadi da ćemo kroz njih da proživimo nešto što nikad nismo i možda nikad ni nećemo u realnom životu.

– Filmski Front nas ove godine vraća na jedno suštinsko pitanje: kakav je odnos gledaoca prema filmu, a kakav filma prema gledaocu – kaže Latinović.

Posle dve godine i prošlogodišnjeg onlajn izdanja, publika se ove godine vraća na tradicionalnu lokaciju, u Kulturni centar, gde će imati priliku da vidi više od 50 kratkometražnih ostvarenja.

Kako je najavio Filmski centar Srbije, na konkurs je pristiglo više od 1000 filmova iz čitavog sveta, koji će se takmičiti u dve kategorije – Srbija/region i Međunarodna selekcija, a selektor je filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović.

– Donekle je iznenađujuće što je pandemija tek sporadično zastupljena kao tema. Tematski filmovi i dalje najčešće preispituju međuljudske odnose unutar porodice. Ove godine, u regionalnoj selekciji, prvi put imamo jednak broj filmova koje potpisuju autori i onih koje potpisuju autorke – kaže Markovinović.

Pobednika selekcije Srbija/region biraće žiri u kojem su reditelji Nemanja Ćeranić, Jelena Gavrilović i Gvozden Đurić, dok će najbolji od dvadeset filmova Međunarodne selekcije, kao i svake godine, izabrati publika.

Tu je i zanimljiv prateći program – tokom četiri festivalska dana prikazivaće se kratki horor filmovi iz celog sveta (Horor Front selekcija), ostvarenja novosadskih autora (Novosadska selekcija), a za najmlađu publiku animirani filmovi za decu (Frontić selekcija).

Filmski Front se održava u skladu sa epidemiološkim merama, a ulaz na sve projekcije je besplatan (izuzev za projekcije filma ”Oaza”).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari