Filmski vodič od 12. do 19. decembra 1Foto: Promo

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

12. decembar – Ajvar

Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu.

Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši – ukazano je povodom filma Ajvar koji će od večeras početi da se prikazuje u bioskopima.

13. decembar – Moj jutarnji smeh

Filmski vodič od 12. do 19. decembra 2
Foto: Promo

Specijalna projekcija filma Moj jutarnji smeh uz prisustvo glumačke i autorske ekipe i razgovor sa publikom biće održana u petak u 21 sat u Dvorani Kulturnog centra Beograda, istaknuto je u najavi događaja. Film je režirao Marko Đorđević, uloge: Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac.

Priča govori o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Istaknuto je i to da je ovo „iznenađujuće i duhovito debitantsko ostvarenje Marka Đorđevića pozdravljeno je višeminutnim ovacijama publike, a zatim i ovenčano Gran Prijem za najbolji film na upravo završenom Festivalu autorskog filma“.

13. decembar – Program Jugoslovenkse kinoteke

Filmski vodič od 12. do 19. decembra 3

Jugoslovenska kinoteka odaje počast domaćem filmu „Rani radovi“ (1969) Želimira Žilnika, koji je pre 50 godina osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, ali i uznemirio duhove u zemlji svojim kritičkim prikazom stanja u tadašnjoj Jugoslaviji. Glavne uloge igrali su Milja Vujanović i Bogdan Tirnanić, a projekciji 13. decembra prisustvovaće reditelj Želimir Žilnik i snimatelj Karpo Aćimović Godina, istakli su iz Kinotekeke i dodali da se i projekat Vip Kinoteka nastavljen digitalnom restauracijom filma „Nešto između“ (1982) Srđana Karanovića: „Publika će 14. decembra moći da uživa na dve besplatne projekcije (u 18 i u 20.30 časova) nove kopije te urbane drame o ljubavnom trouglu“.

Povodom filma su istakli da je Amerikanku koja dolazi u Beograd, tu egzotičnu granicu između istoka i zapada, igrala je Karis Korfman, a dvojicu prijatelja koji su na različite načine sa njom u vezi Predrag Miki Manojlović i Dragan Nikolić.

13. decembar – Thank You For Smoking

Filmski vodič od 12. do 19. decembra 4
Foto: Promo

Students For Liberty – Srbija poziva vas na još jedan u nizu Liberty Evening – projekciju filma „Thank You For Smoking“, kao i kratku diskusiju o pitanjima kojima se film bavi. Projekcija filma biće u petak 13. decembra u 18 sati, u Bife Ventilu, istaknuto je u najavi događaja, i dodato da uz pomoć naizgled beskrupuloznog lobiste Nika Nejlora, reditelj Jason Reitman kroz ovaj film provlači veoma važno pitanje – pitanje slobode da sami donosimo odluke, posebno kada su to one odluke koje drugi, a često i država, smatraju lošim po nas.

13. decembar – Saint Young Men

Filmski vodič od 12. do 19. decembra 5
Foto: Promo

Projekat Gledamo zajedno „Saint Young Men“ biće održan u Radionic Sakurabana, u Domu omladine Beograda13. Decembar u 18 sati – ukazali su organizatori. Povodom anime-a je istaknuto:

„Buda i Isus – da, onaj Sidarta Buda koji je dostigao nirvanu i onaj Isus iz Nazareta koji je umro na krstu – žive zajedno u savremenom Tokiju u jednom malom stanu. Buda jadikuje jer je na skulpturama često ovekovečen u životnoj fazi kada je previše posezao za slatkišima, dok Isusa nervira to što mu svi stalno govore da je isti Džoni Dep. Film beleži pokušaje ovih posebnih cimera – svetih batica – da se priviknu na užurbanost Tokija i uživaju u malim stvarima.
Nepotrebno je napomenuti da su „Saint Oniisan“ najprovokativnija anime komedija prikazana u bioskopima u proteklih par godina.

18. decembar – Star Wars: Uspon Skajvokera

Filmski vodič od 12. do 19. decembra 6
Foto: Promo

Film Star Wars: Uspon Skajvokera biće pretpremijerno prikazan u Kombank Dvorani 18. decembra u 19 časova, ukazali su organizatori i povodom filma dodali: Lucasflm i reditelj Džej Džej Abrams još jednom su udružili snage kako bi publiku poveli na epsko putovanje kroz daleku galaksiju u flmu “STAR WARS – USPON SKAJVOKERA”. Ovaj flm je zaključak iskonske sage o Skajvokerima, u kome će se roditi nove legende i u kome konačna bitka za slobodu tek sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari