Filmski vodič od 14. do 20. juna 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

14. jun – Eni Hol

Briljantna romantična komedija „Eni Hol“ biće prikazana na otvorenoj projekciji u Novom bioskopu Zvzeda 14. juna. Film koji je dobio četiri Oskara – za najbolji film, režiju, scenario i glavnu žensku ulogu, pomirio je u sebi ranu burlesku i slapstik Vudija Alena sa stilskim eksperimentima i potrebom da u filmove ubacuje intelektualne reference. Ovaj verovatno najemotivnijem Alenovom filmu govori o neurotičnom komičaru Alviju Singeru, koji se sa setom priseća svoje najveće ljubavi Eni Hol tražeći razlog njihovog raskida od pre godinu dana.

Dužina trajanja filma: 93 min

Država/Godina: SAD/1977

Žanr: komedija, drama

Uloge: Vudi Alen, Dajan Kiton

Režija: Vudi Alen

15. jun – Oušnovih 8

Filmski vodič od 14. do 20. juna 2Novi nastavak čuvene franšize “Oušn 11” (“Igraj svoju igru”) koji je osmislio Stiven Soderberg na osnovu klasika iz 1960. godine. Nakon nalsova sa Frenkom Sinatrom i Dinom Martinom, ili Džordžom Klunijem i Bred Pitom, na scenu su sada stupile ženske holivudske zvezde. Kajt Blnačet i Sandra Bulok predvode ekipu profesionalnih lopova koja će pokušati da izvede gotovo nemoguću pljačku u Njujorku, na godišnjem balu Met Gala.

Dužina trajanja filma: 110 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: akcija, komedija, krimi

Uloge: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Rihanna, Anne Hathaway

Režija: Gary Ross

16. jun – Šerlok Holms

Filmski vodič od 14. do 20. juna 3Festival nitratnog filma zatvoriće 16. juna u Jugoslovenskoj kinoteci nemi film “Šerlok Holms” iz 1916. Verovatno prva ekranizacija čuvenog dela Artura Konana Dojla nastala je na osnovu predstave koju je američki glumac Vilijam Džilet igrao više od hiljadu puta. Dugo godina smatralo se da je ovaj film izgubljen, a jedina sačuvana traka pronađena je 2012. godine. Ovaj naslov nastao je na osnovu Dojlovih priča “Skandal u Bohemiji”, “Skica u grimizu” i “Konačni problem”. Šerlok Holms je inače kasnije postao najekranizovaniji književni lik u istoriji filma i televizije, a Džiletova karakterizacija zasložna je za njegov današnji izgled.

Dužina trajanja filma: 116 min

Država/Godina: SAD/1916

Žanr: akcija, drama

Uloge: William Gillette, Ernest Maupain, Edward Fielding

Režija: Arthur Berthelet

17. jun – Posle ljubavi

U Dvorani Kulturnog centra Beograda ovih dana na programu je film “Posle ljubavi”. Petnaest godina ranije, Mari, imućna mlada žena udala se za radnika, Borisa. Voleli su se i dobili dve bliznakinje, Žad i Margo. Ali danas, Mari i Boris osećaju da više ne mogu da žive zajedno i odlučuju se na razvod.

Filmski vodič od 14. do 20. juna 4Njihov problem je što Boris ne može da nađe novi stan za sebe i u međuvremenu mora da živi zajedno s njima. Mari očajnički želi da on ode i ne može više da izdrži da živi s njim pod istim krovom. Boris međutim, ne želi da ode dok mu ona ne da pola vrednosti svoje kuće. Mari to odbija jer je tu kuću kupila svojim novcem.  Boris tvrdi da je on radio na renoviranju te kuće i značajno doprineo povećanju vrednosti svega onoga što im pripada. Situacija izgleda bezizlazno i čini se da njih dvoje ne mogu da pronađu bilo kakvo rešenje.

Dužina trajanja filma: 100 min

Država/Godina: Belgija/2016

Žanr: drama

Uloge: Berenis Bežo, Sedrik Kan, Marta Keler

Režija: Joakim Lafos

18. jun – Pleši kako mama kaže

Filmski vodič od 14. do 20. juna 5Fidel je izvršni direktor u najboljim godinama. I mrzi ga ceo svet. Razlog – otpustio je 300 radnika, i nije ga baš briga. Virhinija je vremešna, ali dobrodržeća čistačica.U slobodno vreme – kraljica uličnog plesnog podijuma. I Fidelova majka. Istina, nije ga videla, pa… od rođenja. Ali, sada je spremna da ga upozna.

Samo joj nije najjasnije o čemu posle tri i po decenije pričaš sa detetom koje si davno ostavila na tuđem pragu. Srećom, Fidel doživljava nezgodu i gubi pamćenje. Savršen start za novi početak. Mada nemaju nijednu dodirnu tačku, Fidel i Virhinija otkriće da, ipak, govore zajedničkim jezikom. Onim koji pokreće njihove bokove i čini ih savršenim partnerima na plesnom podijumu. Ali i u životu. Pleši kako mama kaže!

Dužina trajanja filma: 90 min

Država/Godina: Španija/2018

Žanr: komedija

Uloge: Paco León, Carmen Machi, Maribel del Pino

Režija: Fernando Kolomo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari