Filmski vodič od 7. do 14. februara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

7. februar – Fargo

Danas u Zoom Art Cafe-u, na velikom platnu biće prikazan film Fargo, u 20 časova – istaknuto je u najavi događaja, i dodato da je u pitanju nekonvencionalno grozna crna komedija od braće Koen.

– Prodavac automobila iz Minesote Džeri Landergard, zaglibljen u dugove, dogovorio je otmicu svoje žene i zatražio veliku otkupninu od njenog oca, kako bi platio i otmičarima i izašao iz dugova. Ali ne ide baš sve po planu. Frensis Mekdorman je dobio Oskara za najbolju glumačku ulogu za tumačenje trudne policajke Mardž Ganderson, dok je film osvojio nagradu za najbolji originalni scenario – istakli su organizatori povodom filma.

7. februar – Knedlica

Filmski vodič od 7. do 14. februara 2Veče za dame u bioskopu Kombank Dvorana biće održano ovog četvrtka uz premijeru filma Knedlica, koji će biti prikazan u 20 časova, istakli su organizatori i dodali da film „Knedilica“ dolazi od rediteljke En Flečer i predstavlja svojevrstan spoj drame, komedije i mjuzikla u kome glavne uloge tumače Dženifer Aniston i Ejmi Mekdonald.

7. februar –  Promil do (k)raja

Filmski vodič od 7. do 14. februara 3Komedija Promil do (k)raja reditelja Freda Volfa  od četvrtka na repertoarima bioskopa širom zemlje, saopšteno je u najavi projekcije i dodato da glavne uloge u filmu igraju Alek Boldvin i Selma Hajek, koji ponovo glume zajedno.

– Selma Hajek i Alek Boldvin glume još uvek zaljubljeni imućni bračni par – Frenka i Nensi koji prate ćerku jedinicu na prestižni koledž. A zatim saznaju da su bankrotirali. Nakon pijane noći, suočavaju se sa nekoliko loših poteza do kojih ih je alkohol doveo. Upuštaju se u malverzacije kako bi svoje  materijalne teškoće pokušali da sakriju ne samo od svojih prijatelja i poslovnih partnera, već i od rođene ćerke. I kroz niz komičnih situacija upadaju iz jedne greške u drugu uz salve smeha, istaknuto je u najavi događaja.

10. februar – Soylent Green

Filmski vodič od 7. do 14. februara 4U nastavku serijala društveno političkog i kritičkog filma, NNK ce prikazati ostvarenje Soylent Green, u nedelju u 17 časova, najavili su organizatori i povodom događaja saopštili da je ovaj film, iz 1973. godine, čija je radnja smeštena u Njujork 2022.  proročanski film o ekocidu, masovnom beskućništvu i čestim neredima zbog nedostatka hrane.

Čarlton Heston igra korumpiranog i reakcionarno nastrojenog pripadnika njujorske policije. Edvard G. Robinson briljira u svojoj poslednjoj ulozi kao jedan od malobrojnih preostalih pismenih ljudi u gradu. Film koji je režirao Ricard Flajšer može se shvatiti kao direktna i hitna poruka iz budućnosti namenjena sadašnjici.

11. februar – Gorila se kupa u podne

Filmski vodič od 7. do 14. februara 5U okviru „Sećanja na Dušana Makavejeva“ 11. februara od 20.30 u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan film „Gorila se kupa u podne“ u kojem igraju Svetozar Cvetković i Anita Mančić.

„Major Crvene armije, zakasni na voz kojim se sovjetske okupacione snage stacionirane u Istocnoj Nemackoj, povlace iz Berlina… Telefonom se javlja u Moskvu i saznaje da ga je napustila žena sa detetom i da se neko uselio u njegov stan. Major…“, navodi se u najavi radnje filma.

Ciklus filmova Dušana Makavejeva u Jugoslovenskoj kinoteci traje do 13. februara.

12. februar – Prljavi ples

Filmski vodič od 7. do 14. februara 6Filmsko veče u Sinatri održaće se u utorak u 20.45 sati i tom prilikom biće prikazan apsolutni klasik „Prljavi ples“, najavili su organizatori projekcije i povodom filma dodali „Svi smo ga već mnogo puta odgledali, zar ne? Ali da li ste ga sa nekim do sada stručno analizirali ili možda poželeli da naučite delove čuvenih koreografija? Ako jeste, pozivamo sve ljubitelje plesnog kosmosa na zajedničko gledanje, kokice i diskusiju: istorija plesa, Mambo, analiza muzike i pokreta“.

14. februar – „Berlin, volim te“

Filmski vodič od 7. do 14. februara 7Na dan zaljubljenih u bioskopima Cineplexx biće prikazan film Berlin, volim te, u 20 časova, stoji u najavi događaja.

Organizatori su povodom najave istakli i to da je nakon romantičnih priča iz Pariza, Njujorka i Rio de Žaneira, na red je došao Berlin. Nastavak filma iz antologijske serije stiže u sve bioskope Cineplexx, baš na Dan ljubavi. Na velikom platnu uživaćemo u glumi najuticajnih glumaca današnjice, među kojima su Oskarovka Helen Miren, Kira Najtli, Luk Vilson, Miki Rurk, Džena Devan i mnogi drugi.

14. februar – Kako uhvatiti neženju

Filmski vodič od 7. do 14. februara 8Kijanu Rivs i Vinona Rajder glume Frenka i Lindsi, goste koji su pozvani na venčanje, a zajedničko im je to da ne vole ništa živo, sve im smeta i ne podnose društvo drugih ljudi. Upravo će ta zajednička netrpeljivost postati ono što će ih približiti jedno drugom. Kako će sve završiti – velikom ljubavlju ili velikom svađom? Film će se prikazivati u Cineplexx bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari