Finalisti nagrade Mangelos za 2023. 1

Mladi umetnici Sanja Anđelković, Željka Aleksić, Anastasija Pavić, Nikola Radosavljević i Marija Mandić odabrani su u finale nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2023. godinu, a ko će dobiti priliku za rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu biće poznato 6. jula na otvaranju njihove zajedničke izložbe u Galeriji Remont.

Finalisti su odabrani nakon prvog kruga žiriranja, a u konkurenciji je bilo 30 prijava, pristiglih na konkurs.

Žiri su činili: umetnik i koosnivač Centra za savremenu umetnost Stacion u Prištini Albert Heta, direktor obrazovnog programa „Summer school as a school“ i RRIPAK – mreže nezavisne kulture, zatim kustoskinja u Muzeju Jugoslavije Simona Ognjanović, nezavisna kustoskinja Jovana Trifuljesko, umetnik Pavle Banović, dobitnik „Mangelosa“ za 2022. i nezavisni kustos i performer Vladimir Bjeličić.

Nagrada „Dimitrije Bašilević Mangelos“, koja je deo internacionalne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA), nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije – Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a kao i do sada, podrazumeva dvomesečni studijski boravak u Residency Unlimited (RU) u Njujorku, te samostalnu izložbu u Beogradu.

Organizatori dodele nagrade su Fondacija Dimitrije Bašičević Mangelos i Remont – Nezavisna umetnička asocijacija, u saradnji sa RU i uz podršku Fonda za međusobno razumevanje (Trust for mutual understanding).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari