Fotografija kao dokument 1Carska bara Foto: Wikipedia

Okupljanjem na Carskoj bari počeće prva Fotografska umetnička kolonija koju u Zrenjaninu od 17. do 20. maja organizuju Fotografski dokumentacioni centar u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin.

Ideja pokretača kolonije je negovanje umetničke vrednosti fotografije, koja sem likovnog momenta nosi u sebi i dokumentacionu vrednost. O svemu tome biče reči na izložbi starih fotografija, koja će biti postavljena prvog dana manifestacije na gradskom trgu. Autor izložbe je urednik fotografije u listu Zrenjanin, Jovan Njegović Drndak, koji je odlučio da priredi izložbu radova starih bečkerečkih “majstora svetlopisa”.

– Fotografija je pismenost savremenog društva, iako ne čitljiva svima, iako ne prihvatljiva uvek i u svakom društvu. Ako opstane, ona je i svedok i poruka koju će poznavaoci znati da prepoznaju – smatra Jovan Njegović Drndak.

Prema njegovim rečima, posetioci će imati priliku da u četrvtak, 17. maja u 18 časova pogledaju radove starih gradskih fotografa – Orosi Lajosa, Jozef Viplera, Nikole Štokmana, Ištvana Oldala, Đure Roknića i drugih iz privatnih kolekcija i iz zbirke Narodnog muzeja.  Nakon izložbe biće organizovana promocija knjige Draka Dozeta. Narednih dana fotografi će boraviti I stvarati na više lokacija, u Kaštelu Ečka, u Orlovatu na Tamišu, aerodromu Ečka. Prateći program, promocije i predavanja održavaju se svakog dana kolonije u popodnevnim satima u prostoru Savremene galerije, u centru Zrenjanina. Učesnici prve kolonije su Imre Sabo, Milan Marković, El Gvojos, Željko Sinobad, Igor Mandić, Darko Dozet, Geza Lenert i Miroslav Predojević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari