Galerija Haos vratila novac dobijen na konkursu Sekretarijata za kulturu 1Foto: Srđa Mirković

Galerija Haos, kojoj je na gradskom konkursu za sufinansiranje projekata u kulturi dodeljeno je 50.000 dinara za izložbu radova laureata Nagrade za crtež, odlučila je da dobijeni iznos vrati, jer je, prema rečima Borke Božović, čelnica ovog jedinstvenom galerijskog prostora specijalizovanog za crtež, navedeni iznos „uvredljiv za ovakav projekat“.

– Galeriji Haos je dodeljeno 50.000 dinara za jedan poseban projekat, izvan njenog izložbenog prostora. Reč je o velikoj izložbi sa učešćem 25 likovnih stvaralaca, laureata Nagrade za crtež koju već deceniju dodeljuje Fondacija akademika Vladimira Veličkovića. Za izlaganje je odabrano pedeset radova, uz planiranu veću publikaciju/katalog koji bi predstavio uspešne mlade stvaraoce i predložio njihove radove za eventualne otkupe muzejskih institucija. To je trebalo da bude realizovano u nekom većem prostoru, poput Legata Čolaković, (MSU), ili Kuće legata. Za svakoga ko išta zna o ovom poslu, 50.000 dinara je uvredljiv iznos za ovakav projekat. Zato su članovi žirija za Nagradu za crtež akademik Vladimir Veličković, akademik, Dušan Otašević, profesor emeritus , dr Irina Subotić, skulptor Mrđan Bajić i ja jednoglasno odlučili da vrate javno dodeljena sredstva“, navodi u saopštenju istoričarka imetnosti, Borka Božović i dodaje da je predlog da ta suma bude uplaćena u Fondaciju Dragice Nikolić, „da bar nešto transparentno uđe na račun te dobrotvorne organizacije“.

Ona navodi na Galerija Haos, kao jedina galerija specijalizovana za crtež u gradu, koja već treću deceniju uspešno sprovodi svoj koncept ozbiljne prezentacije, od Sekretarijata za kulturu nije dobila „ni dinar“.

„Sve dok Gradski sekretarijat nije počeo da sprovodi odluke skandalozno obavljenog konkursa, verovali smo da će biti neke razumne korekcije u dodeli subvencija relevantnim institucijama kulture. Smatrali smo da Gradski sekretarijat ne može ćutke preći preko argumentovanih primedbi pet umetničkih Udruženja. Univerziteta Umetnosti, nekoliko galerija i mnogih umetnika i umetničkih grupa“, dodaje Božovićeva.

Ona ističe da je bilo neophodno barem ponoviti konkurs, ali da do toga nije došlo.

Nadležni su postali nedostupni ili su pobegli na godišnji odmor. Članovi komisije su se branili ćutanjem i time dokazali da ne osećaju grižu savesti, jer oni su samo radili po nalogu. Kvalitet programa ih izgleda nije zanimao“, dodaje se u saopštenju i navodi da je Galerija Haos bila primorana da stornira tri projekta. „No, iako vidimo da stručna argumentaciju nema šanse kod ljudi koji favorizuju programe za farbanje jaja, proslave modnog jubileja i druge manifestacije toga „značaja“, onih koji nisu u stanju, na primer, da pronađu prostor za Grafički kolektiv, ne možemo a da ne dignemo glas protiv. Stalo nam je da javnost bude obaveštena o tome kako se ovaj grad odnosi prema kulturi“, ističe Božovićeva.

On dodaje i da je galerija decenijama funkcionisala sa trećinom subvencija od Sekretarijata za kulturu, trećinom od Ministarstva kulture i trećinom od donatora, društveno odgovornih firmi i popunjavali očitu prazninu na našoj likovnoj sceni, i zaključuje da stoga „ipak ne smemo da dozvolimo da se toliko obezvređuju naši napori i omalovažava naš posao, krajnje profesionalno i savesno obavljan za dobrobit naše kulture i prestonog grada“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari