"Glas Zemana" osvojile takmičarke iz BiH 1Foto: S. Župljanin

Poslednja sedmica jula, u Novom Pazaru, bila je u znaku dobre muzike, nastale mešanjem tradicionalne bosanske sevdalinke i savremenih muzičkih pravaca. Održan je World music fest „Zeman“, najmlađa kulturna manifestacija u ovom gradu koja je okupila mlade pevače iz zemlje i inostranstva.

Na Žitnom trgu, u centru grada, održana su četiri koncert, tri revijalna i jedan takmičarski, a u galeriji Multimedijalnog centra sve vreme trajala je izložba fotografija rano preminulog arhitekte, fotografa i muzičara Ešrefa Džanefendića, kojom je i počela ova manifestacija.

Najuspešniji takmičari iz BiH

Festivalska zavesa spuštena je proglašenjem pobednika takmičenja „Glas Zemana“, na kojem je učestvovalo 10 mladih takmičara iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Najuspešnije su bile takmičarke iz BiH, kojima su pripale sve tri prve nagrade. Jednoglasnom odlukom žirija (Lejla Jusić, dr Iva Nenić i Kenan Mačković), prvo mesto osvojila je Šaha Isaković iz Sarajeva za izvođenje pesme „Još ne sviće rujna zora“. Za pesmu „Tvoje oči, Leno mori“, žiri je drugu nagradu dodelio duetu iz Tuzle Idni Muminović i Nejli Žunić i Banjalučanka Tijana Bašić osvojila je treće mesto za interpretaciju pesme „Čula jesam“.

Pobednica je dobila novčanu nagradu od 500 evra, drugo mesto donelo je 300 i 200 evra pripalo je trećeplasiranoj takmičarki. Koordinator Festival Kenan Mačković je ocenio da je za takmičarske deo vladalo veliko interesovanje i da se prijavilo „pedesetak izvođača iz celog regiona, ali da je odlučeno, da zbog aktuelne epidemiološke situacije i komplikovane procedure, ove godine učestvuju samo takmičari iz Srbije i BiH“.

Pobednica Festivala dvadesetdvogodišnja Šaha Isaković, studentkinja marketinga, zadovoljna je svojim učešćem na manifestaciji koja iz godine u godinu ima sve kvalitetnije takmičare, a još veće je zadovoljstvo kada vas proglase najboljim jer „neka stvari dođu kada im se najmanje nadate“. Za Idnu Muminović i Nejlu Žunić „sve je bilo spontano“, na Festivalu, gde im je jedini cilj bio da lepo izvedu pesmu koju su odabrale. Treće mesto bilo je iznenađenje za Tijanu Bašić. Obećala je da će se ponovo vratiti u ovaj grad i na manifestaciju.

Takmičarskom koncertu prethodila su tri izuzetno kvalitetna revijalna koncerta inostranih i domaćih izvođača. Publici se prvo predstavio turski ansambl „Kolektif“ Istanbul izvođenjem tradicionalne muzike iz Anadolije. Beogradski pevač Marko Luis, pred novopazarskom i publikom iz zemalja iz okruženja i regiona, promovisao je novi album. Svoj doprinos uspjehu Zeman festivala dao je bend Barselona gipsy Balkan orchestra, sastavljen od muzičara iz sedam balkanskih zemalja.

Sećanje na Eca

Ovogodišnji Zeman fest počeo je otvaranjem posthumne izložbe fotografija Ešrefa Džanefendića Eca, koji je iznenada preminuo u 33. godini, decembra prošle godine. U galeriji multimedijalnog centra izložene su 33 fotografije ovog mladog arhitekte, fotografa i muzičara.

Broj izloženih fotografija simbolizuje njegovih 32 navršene i trideset treću načetu godinu života, sa brižljivo odabranim gradskim temama obojenim koloritom iz njegovog ugla. Eco je bio deo organizacionog zima Zeman festa i organizovanjem izložbe njegovih fotografija, organizatori su mu odali počast za pečat koji je ostavio u kulturi u toku svog kratkog života. Nije bio samo arhitekta i fotograf, već i uspešan muzičar. Svirao je i komponovao na kanunu i kahonu. Nastupao je u supersoničnim komunikacijama Kornelija Kovača, pevao je na manifestacijama u Italiji, BiH, Severnoj Makedoniji, učestvovao je na Turkoviziji, bio je član više bendova…

Pokrenut 2018. godine

Organizator World Music Festa Zeman je novopazarski Kulturni centar, a pokrovitelji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Novi Pazar. Ove godine podrška je stigla i od turskog instituta „Junus Emre“ i Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru. Festival je pokrenut 2018.godine i prve dve godine održavao se unutar Novopazarske tvrđave. Prošle godine, zbog epidemije korona virusa, održan je online, a ove godine izmešten je u centar grada, na Žitni trg.

Tekst je deo projekta „Mladi u kulturi i umetnosti Sandžaka“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari