Glumački festival „Bucini dani“ počinje u ponedeljak u Aleksandrovcu 1Foto:Milutin Petrović

U ponedeljak 10 juna u Aleksandrovcu, rodnom gradu pesnika dramskog pisca, upravnika pozorišta i urednika književnih listova Milosava Buce Mirkovića, počinju VI „Bucini dani“…

…glumački festival zamišljen sa idejom da sačuva uspomenu na jednog od najčuvenijih Župljana autora nadaleko poznate zbirke pesama „Moja Župa-moja Okeanija“ i tvorca jedinstvene manifestacije „Župska berba“ koja se evo već više od pola veka održava ,svakog septembra, u Aleksandrovcu.

Selektorski tim VI „Bucinih dana“ je za takmičarski program odabrao pet predstava:„Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića (Atelje 212).

„Režim ljubavi“ Tanje Šljivar u režiji Bojana Đorđeva (Atelje 212), „Tartif“ po tekstovima Molijera, autorski projekat Igora Vuka Torbice, u režiji Igora Vuka Torbice (SNP Novi Sad, Narodno pozorište Sombor) „Jami distrikt“ Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Centar Za Kulturu Tivat, Bitef teatar, Asocijacija MASZK Segedin, Think Tank Studio) i „Mala mađarska pornografija“ po tekstovima Petera Esterhazija i režiji Nikite Milivojevića (Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, Novi Sad).

U daanima festivala koji Župu aleksandrovačku pretvara u najveću pozornicu u Srbiji biće održan i bogat prateći program iz koga vam preporučujemo izložbu „Umetnost glume ili traganje za istinom“ Pozorišnog muzeja Vojvodine o životu i delu Svetlane Bojković, književno dešavanje „Zavičajni pesnici Buci u čast“ i razgovor o aktuelnim pozorišnim temama pod nazivom „Referendum za pozorište“ što je i moto ovogodišnjeg festivala. U razgovoru će učestvovati ugledne zvanice iz sveta kulture, režiseri, glumci, pozorišni pregaoci.

Pozorišni festival „Bucini dani“ organizuje se i održava se isključivo trudom i finansiranjem lokalne samouprave grada Aleksandrovca, župskih privrednika i mladih entuzijasta okupljenih oko ideje decentralizacije i promocije kulture i pozorišne umetnosti, bez finansijske podrške Ministarstva kulture.

 

Foto: Milutin Petrović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari