Gojković na otvaranju izložbe: Svet mora da zna za Jasenovac 1Foto: BETAPHOTO/ Ministarstvo kulture i informisanja/ GORAN ZLATKOVIĆ/ MO

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je danas da svet mora da zna za Jasenovac, mesto stratišta Srba, Jevreja i Roma i dodala da to „dugujemo nevinim žrtvama“, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Gojković je na otvaranju multimedijalne izložbe „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“ u Velikoj galeriji Doma Vojske da takve postavke ne treba da služe samo kao podsećanja, već da su „živa opomena da se uporno, hrabro, strpljivo i mudro moramo boriti za svet u kome za ovakvo zlo više neće biti mesta“.

„Autentični prikazi najvećeg zla koje je zadesilo čovečanstvo izuzetno su važni, ne samo zbog pokušaja da se zločin negira i relativizuje, već i da bi generacije koje sada žive, kao i one buduće, dobile pravu sliku šta se dešavalo na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu i zašto je jako važno saseći zlo u samom korenu“, navela je ministarka na izložbi, koja je otvorena u godini obeležavanja 75 godina od proboja poslednje grupe logoraša iz Jasenovca i oslobađanja tog logora.

Gojković je navela da je težina jasenovačkih stradanja opomena za ceo svet.

Ona je rekla da Srbija i Republika Srpska tu nacionalnu tragediju zajedno obeležavaju i tuguju, sećajući se patnji i stradanja naroda kroz istoriju, kao što isto tako „godinama zajedno slavimo velike pobede“.

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo odbrane i Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ priredili su tu multimedijalnu izložbu koja, kako je navela, s jedne strane oslikava vapaj za slobodom, a s druge daje realistični i surovi prikaz života u koncentracionom logoru.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kazao je na otvaranju izložbe da je Jasenovac simbol sunovrata čovečanstva, zločinačka jama koja je progutala i zatrla cele porodice, a preživele osudila na život sa jezivim sećanjima.

„Nije to bio nikakav radni kamp. Ceo svet to zna. Ma ko i ma koliko to danas pokušao da pripoveda“, rekao je on.

Ministar je dodao da „dugujemo žrtvama da sačuvamo njihovu vidljivost za budućnost“.

„Ne samo budućnost Srbije, već i celog čovečanstva. Da za logor za decu, niti za logore poput Jasenovca, nikad i nigde ne bi više bilo pristojno ni pokušati ponuditi opravdanje, reći ni jedno najmanje ali“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari