Koncert pod nazivom Beograd-Pariz sa pijanistom i dirigentom Filipom Antrmonom i Simfonijskim orkestrom RTS počinje večeras od 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Organizatori koncerta – ambasada Francuske u Beogradu, Muzička produkcija RTS i Jugokoncert, održali su juče tim povodom konferenciju za novinare sa uvaženim gostom iz Francuske, u Francuskom kulturnom centru.

Koncert pod nazivom Beograd-Pariz sa pijanistom i dirigentom Filipom Antrmonom i Simfonijskim orkestrom RTS počinje večeras od 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Organizatori koncerta – ambasada Francuske u Beogradu, Muzička produkcija RTS i Jugokoncert, održali su juče tim povodom konferenciju za novinare sa uvaženim gostom iz Francuske, u Francuskom kulturnom centru. Matju Bordio iz FKC predstavio je Antrmona sledećim rečima – izuzetan pijanista, ambasador muzike u celom svetu, nastupao sa najvećim dirigentima među kojima je dovoljno pomenuti samo Stravniskog i Bernštajna i izuzetan dirigent sa više od 5.000 koncerata, resitala i nastupa na svih pet kontinenata, između ostalog nosilac Francuske legije časti.
Antrmon je rekao da je srećan što je ponovo u Beogradu u kome je prvi put bio šezdesetih godina, a onda ponovo u nekoliko navrata, učestvujući i na Bemusu. U svojoj, 57 godina dugoj karijeri, rekao je odgovarajući na pitanje čega se najradije seća, da ne živi u prošlosti jer greške su, kaže, već napravljene i zato uvek misli na sutra. Presrećen, dodaje, bavi se fantastičnom stvari kakva je muzika koju obožava i ne znajući da li je to zaslužio. Sreću dok izvodi velikane svetske muzike želi da podeli sa publikom. Istovremeno, Antrmon je svestan i činjenice da mnogi kompozitori, da nije izvođača, na bi bili na sceni i živeli i danas. Muzika ne poznaje granice, rekao je on, to je neverbalni jezik koji svi mogu da razumeju. Germanski program ovog koncerta (dela Betovena i Bramsa) u skladu su sa njegovim poreklom sa jedne strane, sa druge, ono je italijansko, a to, našalio se Antrmon, daje dobrog Francuza i pre svega Evropljanina što je njemu vrlo bitno. Simfonijski orkestar RTS primio ga je sa toplinom, u njemu je štaviše našao i jednog izvođača sa kojim je ranije već svirao, a to se ovom svetski poznatom i priznatom umetniku neretko dešava svuda u svetu, kako je rekao. Koncert je još jedan od događaja kojima se obeležava 70 godina Simfonijskog orketra RTS.

Milion evra za nabavku instrumenata orkestrima RTS

Simfonijski i Narodni orkestar i Big Bend RTS dobili su od Vlade Srbije milion evra za nabavku novih instrumenata, što je prioritetan, ali ne i jedini problem koji ih decenijama tišti, rekao je Beti izvršni direktor Muzičke produkcije RTS Dušan Jovanović. Odluku o donaciji Vlada je donela krajem marta, i to se, prema Jovanovićevim rečima, desilo posle „dve apokaliptične decenije“ u kojima zbog sankcija nisu dovođeni strani muzičari, niti je bilo obnavljanja instrumentarijuma, u proseku starog 15 godina. Posle 2000, zahvaljujući Vladi Srbije i vlastima Beograda, stanje u institucijama kulture od nacionalnog značaja se popravilo; Beogradska filharmonija je prošle godine dobila novac za instrumente, a sada i orkestri Muzičke produkcije RTS, dodao je Jovanović. Muzička produkcija RTS ove godine slavi sedam decenija postojanja, što će svečano biti obeleženo 26. maja u Sava centru – nastupom solista Boljšoj teatra.

Predstavnici Jugokoncerta najavili su još jedan događaj, koji u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom realizuju za predstojeći vikend u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Barokni karneval, cirkuska, muzička i plesna umetnost iz XVII veka, u izvođenju gostiju takođe iz Francuske – ansambla Poem armonik, fokusiranog na muziku XVII i XVIII veka, uz glumce i igrače, ali i akrobate, žonglere, pelivane, ekvilibriste, odvijaće se 21. i 22. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu od 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari