Gosti u fokusu Merlinka Festivala 1Frida, stil iz filma/Promo

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka biće svečano otvoreno u četvrtak, 8. decembra u 20:30h u Domu omladine Beograda. Prethodno će u 20 časova biti otvorena izložba „Kvir Evropa”, u okviru koje će 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja prikazati svoje radove. Izložbu čini 56 fotografija koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

Na svečanom otvaranju će nastupiti Siniša Radin, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu. nakon čega će se publici obratiti nemačka rediteljka Aleksandra Odić, koja će zvanično otvoriti festival. Njen „Frida”, koji prikazuje susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje istog uzrasta Fride na granici profesionalne distance i želje za bliskošću, biće prikazan na Merlinki u subotu 10. decembra u Klubiću Doma omladine Beograda.

Među inostranim gostima festivala biće i Pau Canivell, španski reditelj dokumentarnog filma „Štikle iznad točkova”, zajedno sa još šestoro članova ekipe filma. Ovo ostvarenje, koje prati porodicu dreg kraljica koji putuju kamp kućicom u Mursiju, biće prikazano u subotu, 10. decembra u 21h u Sali Amerikana.

Gosti u fokusu Merlinka Festivala 2
Štikle iznad točkova, stil iz filma/Promo

Iz Hrvatske na festival dolazi Vida Skerk, rediteljka filma „Noćna vožnja” o egzistencijalnom strahu koji nas proganja kada shvatimo da smo na ovom svetu potpuno sami. Projekcija njenog filma biće održana u nedelju, 11. decembra u 20h u Klubiću DOB-a.

Na projekcije svojih filmova doći će i domaći reditelji Aleksandar Reljić („Do daske”), Nikola Spasić („Kristina”), Stefan M. Mladenović („Drvo tamjana”) i Aleksandar Nikolić („Borba i dalje traje).

Svi gosti festivala, kao i domaći reditelji, nakon projekcija svojih filmova će učestvovati u Q&A razgovorima sa publikom.

Tokom četiri dana Merlinka festivala biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su francuski „Peter von Kant“ Fransoa Ozona koji otvara festival, izraelski „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri“ Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari