Gostujuća izložba "Braća Musić" u Negotinu do 5. aprila 1Foto: Muzej Krajine Negotin

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena je izložba „Braća Musić“ autora dr Ljubiše Vasiljevića, arheologa i muzejskog savetnika u Narodnom muzeju u Кruševcu. Izložba predočava saznanja vezana za vlasteosku porodicu Musić, značajne ličnosti srpskog srednjeg veka.

Gostujuća izložba “Braća Musić” svrstava se u red propagandno-edukativnih izložbi, čiji je cilj upoznavanje publike sa rezultatima multidisciplinarnih istraživanja kulturnog nasleđa, kažu u Muzeju Krajine u Negotinu.

U galerijskom prostoru Muzeja Hajduk Veljka izloženi su edukativni panoi koji predočavaju saznanja vezana za vlasteosku porodicu Musić, značajne ličnosti srpskog srednjeg veka.

Posredstvom ove izložbe publika će biti upoznata sa rodonačalnikom porodice, čelinkom Musom i njegovom suprugom Draganom, sestrom kneza Lazara Hrebeljanovića.

-Кao što naslov izložbe govori, posebna pažnja posvećena je sinovima Muse i Dragane, Stefanu i Lazaru, koji su vojevali u Кosovskom boju uz rame sa svojim ujakom i, najverovatnije, obojica položili živote na bojnom polju. Predstavljena su saznanja i o trećem bratu, Jovanu, koji se odlučio za put crkve i monaštva i postao mitropolit toplički – objašnjavaju organizatori.

Osim što će imati priliku da se upozna i sa posedima porodice Musić, gradom i župom Brvenik, koje su pod zanimljivim okolnostima dobili u zamenu za svoju za svoju raniju baštinu Zvečan, publika će moći da se upozna i sa porodičnom zadužbinom Musića, manastirom Nova Pavlica, podignutom neposredno pored prednemanjićke crkve Stara Pavlica.

Izložba, autora dr Ljubiše Vasiljevića, arheologa i muzejskog savetnika u Narodnom muzeju Кruševac do sada je gostovala u dvadesetak muzejskih izložbenih prostora u Srbiji i Republici Srpskoj.

U Negotinu će biti otvorena za posetioce do 5. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari