Gradski muzej Subotica: Izložba „Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić“ 1Foto: Gradski muzej Subotica

Izložba Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu „Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić“ biće otvorena u Gradskom muzeju Subotica, u četvrtak, 4. avgusta, sa početkom u 12 časova.

Izložbu će otvoriti autorka izložbe, Bojana Popović, nakon čega će za posetioce uslediti stručno vođenje kroz izložbu.

U sklopu postavke se nalazi projekcija dela likovnog opusa jednog od tri plakatera, Miloša Babića, čija se slikarska zaostavština čuva kao legat u Gradskom muzeju Subotica, a deo vezan za delatnost na polju primenjene umetnosti u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Istorija plakata u Srbiji počinje krajem 19. veka, u vreme kada i na globalnom nivou plakat postaje važno komunikaciono sredstvo potrošačkog društva u usponu. Tada, uglavnom, nije bio oblast rada umetnički obrazovanih ličnosti, što će se promeniti nakon Prvog svetskog rata, kada je postalo neophodno da njegovi autori poseduju likovne veštine, kreativnost i inovativnost.

Tokom međuratne epohe, zlatnog doba umetnosti plakata, nastala su i ostvarenja Dušana Jankovića, Mihaila S. Petrova i Miloša Babića. Ona pripadaju pionirskoj fazi ove stvaralačke discipline u Srbiji, a u svojim najboljim izdanjima predstavljaju njene vrhunce i svrstavaju se u korpus kvalitetnog evropskog plakata.

Janković, Petrov i Babić govorili su istim stvaralačkim jezikom kao njihove kolege u Parizu, Londonu, Berlinu, Beču, Budimpešti, bilo da su koristili internacionalne vokabulare atr dekoa ili deradikalizovanih avangardnih umetničkih pravaca – tih stubova grafičkog dizajna 20. veka.

Izložba „Tri međuratna plakatera – Janković, Petrov, Babić“  biće otvorena do 15. oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari