Foto: BITEF

U produkciji belgijske kompanije le bale c de la b iz Belgije čuveni koreograf Alеn Platel, jedna od najvećih međunarodnih zvezda ovogodišnjeg Bitefa u saradnji sa kompozitorom Fabriciom Kasolom i uz učešće muzičara iz različitih delova sveta, publici je prikazao svoju sopstvenu verziju Mocartovog Rekvijema.

Zatvaranju ovogodišnjeg Bitefa, predstavom Rekvijem za L. prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je zajedno sa Savetom za kreativne industrije koji je osnovala tokom ove godine, pružila značajnu podršku Bitefu kao festivalu koji šalje u svet sliku moderne dinamične, inovativne i kreativne Srbije kakva ona jeste. Ona je izjavila da je jedan od fokusa njenih aktivnosti u kreativnim industrijama upravo osnaživanje i promocija kreativnih potencijala naše zemlje, naših najvažnijih festivala, talentovanih pojedinaca i inicijativa.

Savet za kreativne industrije trenutno radi na realizaciji oko 20 inicijativa koje će pomoći kreativnom sektoru, a tiču se rešavanja važnih sistemskih pitanja koja već dugo predstavljaju prepreku našim kreativnim stvaraocima iz različitih oblasti. Jedno od najvažnijih pitanja se odnosi upravo na podržavanje ključnih  događaja koji su platforma za edukaciju, međunarodnu razmenu i saradnju a najbolje nas reprezentuju u svetu, poput Bitefa, istakla je predsednica Vlade.

Svečanom zatvaranju je prisustvovalo 150 đaka đaka muzičkih škola i akademija iz cele Srbiji, Ćuprije, Novog Sada, Kragujevca i Beograda. Beogradska filharmonija ugostila je mlade talente i otvorila im vrata generalne probe. Bitef za mlade muzičke nade realizovan je u saradnji sa kompanijom Deloitte. Predstavnica Bitefa Andjelka Janković u festivalskom centru u Kombank dvorani pozdravila je đake, studente i profesore i poželela im da nastave da prate Bitef i da uskoro oni budu jedni od učesnika festivala, ali i da se međusobno upoznaju i stvaraju zajedničke projekte. Projektu su se pridružili i sponzori festivala Carnex i Schweppes koji su pripremili ketering i osveženje za mlade goste.

Svečana ceremonija dodele nagrada i After Ten žurka održana je uz podršku njegove ekselencije Kun Adama, Ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji, kod prijatelja festivala, u hotelu Hyatt Regency, restoranu Focaccia Restaurant & Lounge iste večeri, kada je Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa predstavio međunarodni žiri u sastavu: Judit Čaki, pozorišna kritičarka, urednica, prevoditeljka, novinarka i univerzitetska profesorka iz Mađarske, Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i redovni profesor režije na FDU Univerziteta Crne Gore, Aleksandra Janković, stalni član pozorišta Atelje 212, Bojana Mladenović, koreografkinja i umetnička direktorka SNDO u Amsterdamu, i Brajs Lis, vanredni profesor na odseku Drama i pozorište na Rojal Holoveju, Univerziteta u Londonu.

Predsenica žirija Judit Čaki saopštila je odluku žirija, prema čijoj je odluci Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini pripao predstavi Zaostavština, komadi bez ljudi. 

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ ravnopravno je dodeljena dvema predstavama Večna Rusija i Rekvijem za L. 

Politikin žiri u sastavu Gordana Popović, urednik Kulturne rubrike Politike, Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike, Egon Savin, pozorišni reditelj i Milan Nešković, pozorišni reditelj odlučio je da se ovogodišnja nagrada Politike, 41. put po redu, za najbolju režiju na 52. Bitefu dodeli predstavi  Zaostavština, komadi bez ljudi.

I ove godine kao poklon Beogradu, Bitefu i ljubiteljima pozorišta, I&F Grupa i njen osnivač Srđan Šaper i odlučili su da podrže festivala, i u to ime Radislav Kričak, menadžer za komunikacije  I&F Grupe, proglasio je nagradu publike.

Predstava Svita br. 3 ‘Evropa’   reditelja Žorisa Lakosta osvojila je Nagradu publike.

Anđelka Janković, direktorka marketinga Bitefa svečanu ceremoniju dodele nagrada završila je rečima “Čini mi se da smo na kraju, ipak, ostali ljudi. Vidimo se na 53. Bitefu 2019. godine.“  Bitefov žiri, gosti, novinari, prijatelji tradicionalnu su isekli tortu i nastavili da uživaju u svečanoj atmosferi žurke zatvaranja 52. Bitef festivala čiju su realizaciju omogućili TV5Monde, Telekom Srbija dok su osveženje i ketering priredili Coca Cola HBC, Schweppes, Toplički vinogradi, Sokolova rakija, Bean&Leaf, Vila Jelena, Moritz Eis, Tuborg i Puratos.