Grandiozno finale Betoven maratona na Petrovaradinu (FOTO) 1Foto: Beogradska filharmonija /promo

Grandiozni Betoven maraton Beogradske i Dortmundske filharmonije sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, imao je trijumfalno finale večeras na koncertu na otvorenom na Petrovaradinu kome je prisustvovalo 7.000 ljudi.

Desetominutne stajaće ovacije uz vatromet pozdravile su vrhunsko izvođenje Betovenove Devete simfonije i Ode radosti sa više od 200 muzičara na sceni, uz hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni, Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Ovacije i oduševljenje publike pratile su svaki nastup oba orkestra, od jutarnjih do večernjih časova, u naizmeničnom sviranju prvih osam simfonija u punoj Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Ogroman entuzijazam svih učesnika, kako na bini tako i u publici, pratio je ovaj poduhvat i njegovu kulminaciju u poslednjoj Devetoj simfoniji izvedenoj zajedničkim snagama.

Tako se sa Petrovaradinske tvrđave orila Oda radosti i Šilerovi stihovi da će „svi ljudi braća biti“ što će mnogima ostati u nezaboravnom sećanju, a veličanstven događaj se završio raskošnim vatrometom.

Betoven maraton je jedan od najekskluzivnijih događaja u svetu klasične muzike ove godine. Životni projekat Gabrijela Felca, stavlja u centar
genijalni um Ludviga van Betovena, a prilika da se u jednom danu čuje razvoj njegovih ideja, od klasičnog do grandioznog orkestra, predstavlja privilegiju i nezaboravno iskustvo kako za muzičare tako i za publiku.

Uz neverovatno poznavanje partitura sve vreme dirigujući napamet, Felc je zajedno sa oba orekstra priredio vrhunski umetnički doživljaj i muzički maratonski dan pun emotivnog naboja i ponosa.

Betoven maraton je prvo izdanje imao nedelju dana ranije u Dortmundu u Koncerthausu 19. juna, a u Novom Sadu je izveden kao centralni događaj programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari