Hana Selimović odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta

Ostavite komentar


  1. I u prokletoj avliji nađe se poneko sa dostojanstvom.

  2. Ali i ona u svojim objavama osporava pravo na rad Tanji Sljivar, direktorki drame, bez obzira na njene uspehe i zasluge. Odbijena nagrada je ritualna, nema novčani deo. Iako je Selimovićeva sjajna glumica, nažalost pravo uprave pozorišta je da je ne zaposli. Mislim da je ova vrsta medijskog senzacionalizma svojevrsni spin sličan onom kojim se služe režimski medijski, a i javna ucena upućena Narodnom pozorištu. U ovoj državi je nezaposlenost ogromna, što podrazumeva i kulturne delatnosti, tako da Hana Selimović nije izolovan slučaj i svakako zaslužuje mesto u ansamblu, ali ukoliko smatra da je četvoro glumaca zaposleno na nezakonit način, pored medijskog senzacionalizma, barem ritualno, postoje pravni načini borbe protiv nepotizma i kronizma. Dakle, bez duplih standarda i iznošenja polovičnih informacija u javnost radi pravljenja senzacije, uključivanja i drugih ugroženih u borbu, a ne samo ličnog interesa i onda ćemo zaista moći da govorimo o integritetu.

    1. U kojim to objavama osporava pravo na rad tanji sljivar, nisam upucen?

      1. U objavama povodom smene Željka Hubača u kojima se ističe da njega nije trebalo smeniti. Moja poenta je da je situacija šira od navedenog slučaja i da prenošenje nečijeg facebook statusa u medije nije dovoljno da se javnost upozna sa problematikom slučaja. Nažalost po Hanu, ali i ogroman broj mladih u ovoj zemlji, time što nije primljena u radni odnos zakon nije prekršen jer joj je pravo na rad (honorarni) omogućeno, što je opet sistemski problem. A takodje je najpotresnije u ovom i sličnim slučajevima paradoks da ogroman se broj tih mladih ljudi bori protiv establišmenta samo da bi njegov deo postao / dobio zaposlenje u javnoj instituciji. Ono što je moj predlog u ovoj situaciji je neka vrsta sindikalnog povezivanja, stvaranja kolektiva u kome bi se vodilo računa o pravima svih ugroženih, a i preduzimale zakonske mere za rešavanje pojedinačnih slučajeva.

        1. Vi ste verovatno zaposleni pa ne znate sta znaci godinama raditi honorarno dok vas drugi preskacu i igraju se janjine….

    2. Vi zaista mislite da u Srbiji „postoje pravni načini borbe protiv nepotizma i kronizma?“

    3. Možda ste propustili da pročitate ključnu rečenicu i argument koji se ovde pominje. Reč je o tome da su u međuvremenu neki glumci primljeni u radni odnos, a da su neki u tome onemogućeni zbog tzv. birokratskih razloga. Kad se sledeći put budete pozivali na tzv. spinovanje, pročitajte tekst koji komentarišete. U suprotnom spinovanjem se bavite vi.

      1. Niste me razumeli – argument sam pročitao, ali problem je u tome što kao deo javnosti ne znam o kojim slučajevima je reč, a imam pravo da znam (iako verujem da su diskutabilna ta zaposlenja) te je neiznošenjem svih okolnosti od strane medija, a ne Selimović, senzacionalizam i spin, ali moja poenta je da se ova borba mora voditi na drugi način, ako institucije kao i uvek zakažu, onda peticije, štrajk i udruživanje da bi se ostvarila radna prava ove devojke koja zaslužuje da radi. Na istoj smo strani, samo treba da pričamo i iznalazimo rešenja, a ne da šerujemo i komentarišemo.

        1. Sta se to moze ostvariti kroz ovakve institucije? Ako pokusas, eto te u tabloidima, sta si jeo, kada si piskio, zdravstveni karton… Prica mi prijatelj da je mnogo njih prevario za stanove izvesni dr Milisav Cutovic, da su pokusali preko institucija da ostvare svoja prava i nikom nista. Tragicno je da i mediji cute i ne pisu nista o tome.

  3. Bravo Hana ti si nasa nagrada, ponos I dostojamstvo… divno ,,ne,, licemerju …

  4. Ova glumicina objava je vrhunski primer spina i jos jedan pokazatelj da zivimo u post truth vremenu. Posto Selimovic nije sacekala ni zvanicnu objavu NP o dodeli nagrade, niti dodelu samu, nego je objavom na Facebook profilu, koju su onda kako tabloidi, tako i relevantni mediji poput ovog prenosili, upravo zapocela ono sto je rekla da zeli da izbegne – carsijsku zluradost i pogresna tumacenja. Takodje ona se niti zalaze za apsolutno postovanje zakona, niti kritikuje selektivnost u postovanju-nego se zalaze za krsenje zakona – u sopstvenu korist. Ona govoreci:sticem utisak da zakon vazi samo za mene zapravo kaze:pa zasto nije prekrsen samo i zbog mene. Dodatnoj diskvalifikaciji ovog cina kao eticnog herojskog i dokazu profesionalnog integriteta sluzi cinjenica da nagrada nije novcana, te da je ove godine zasluzeno podeljena sa koleginicom. Sujeta i nemanje direktne finansijske koristi od interne i nepoznate nagrade dovode u pitanje njene nominalne motive i jos jednom vrte cinjenice u suprotnom pravcu.

Ostavite komentar


Kultura

Šest filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije u selekciji "Filmski krugovi" Sterijinog pozorja: Koliko nas muči nasleđe bivše države? 10

Šest filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije u selekciji „Filmski krugovi“ Sterijinog pozorja: Koliko nas muči nasleđe bivše države?

U selekciji "Filmski krugovi" u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu biće prikazano šest filmova sa prostora bivše Jugoslavije. El Shatt – nacrt za utopiju (Ivan Ramljak), Jedna žena, jedan vek (Želimir Žilnik), Dosije: Labudović – Nesvrstani (Mila Turajlić), Tvornice radnicima (Srđan Kovačević), Pomračenje (Nataša Urban) i Koreni (Tea Kovač).

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.