Hana Selimović odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Glumica Hana Selimović odbila je da primi nagradu „Petar Banićević“ Narodnog pozorišta u Beogradu zbog, kako je navela, činjenice da se ovo priznanje dodeljuje članovima ansambla, a njoj pozorište nije omogućilo da nakon dugo godina rada postane stalni član te kuće.

Selimović je trebalo da deli nagradu sa koleginicom Suzanom Lukić, ali je rešila da odbije ovo priznanje.

Povodom ove svoje odluke Hana Selimović je objavila obrazloženje na svom Fejsbuk profilu, da bi, kako je navela, „izbegla čaršijsku zluradost, špekulacije i pogrešna tumačenja u vezi sa odbijenom nagradom. Hanino saopštenje koje je objavljeno na B92 prenosimo u celini: Na današnji dan mi je javljeno da nagradu „Petar Banićević“ za ovu godinu delim sa koleginicom Suzanom Lukić. Koliko je meni poznato, i kako mi je ranije usmeno obrazlagano, nagrada „Petar Banićević“ se dodeljuje glumcu u starosnoj dobi do četrdeset godina, članu ansambla Narodnog pozorišta. Pozive, obećanja i odlaganja toga da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad.

Osnovni izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene. Danas sam obaveštena i o tome da su propozicije dodele nagrade drugačije, te da je moguće da dobitnik bude i stalni saradnik kuće, međutim moj integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, u sistemu koji mi ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge, u sistemu koji maže oči uz stalne birokratske izgovore. U tom i takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama. Stoga svoju ‘polovinu’ sa zadovoljstvom prepuštam koleginici Suzani Lukić i iskreno joj čestitam na nagradi.

Zahvaljujem žiriju, uz dobru veru da će do trenutka mog zaposlenja, proći manje od osam godina, te ću do svoje četrdesete biti u mogućnosti da svojim radom ponovo zavredim ovu važnu nagradu“, navela je glumica. Nagrada „Petar Banićević“ ustanovljena je 2010. godine, a prvi put je dodeljena naredne godine.

Dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović i Bojan Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari