“Haus Regina” počela sa radom 1Foto Weber / Ep o Nibelunzima slikara Jimmy Stepanoffa

Izložbom slika pod nazivom “Reprospektiva – Nibelunzi” nemačkog umetnika banatskog porekla Jimmy Stepanoff-a koji već 40 godina živi i stvara u Minhenu, u Zrenjaninu je otvoren Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Nemaca u Banatu.

Centar pod nazivom “Haus Regina” smešten je u rodnoj kući umentika u ulici Žarka Zrenjanina 90, a nazvan je po njegovoj majci. Zrenjaninskoj publici Stepanof se predstavio radovima inspirisanim germanskom mitologijom, Šekspirovim Magbetom kao i radove iz oblasti stripa i filmske umetnosti.

-Imao sem viziju o ovakom mestu ali ni u snu nisam mogao da zamislim da bi ovako nešto moglo da se ostvari. Zaista sam zadovoljan – naveo je Jimmz Stepanoff na otvaranju.

Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza za Srbiju, istakao je na otvaranju da je Banat do sada bio zapostavljen.

-Ovo je jedan pravi centar kulture koji će negovati baštinu, istoriju i kulturno istorijsko nasleđe banatskih Nemaca, tako da je na kulturnoj mapi nemačke od danas počinje jedno novo razdoblje – ocenio je Vajs.

Centar “Haus Regina” biće svakodnevno otvoren za posetioce, pored kurseva nemačkog jezika i drugih planiranih aktivnosti ovde će posetioci moći da koriste i nemačku biblioteku. Pored ovog mesta. u Zrenjaninu od oktobra 2017. godine deluje kancelarija Nemačkog narodnog saveza, gde su najposećenije aktivnosti bile besplatni kursevi nemačkog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari