„Ideja je da okupimo mlade, kako bi stvorili jedan centar“: U Zaječaru počela sa radom Škola nezavisnog novinarstva 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Škola nezavisnog novinarstva“ počela je danas i trajaće od 2. do 15. maja u Kući slobodnih medija u Zaječaru. Kako organizatori ističu, ranije je raspisan javni poziv i izvršena selekcija kandidata koji će učestvovati u radu škole.

Prvo predavanje za učesnike Škole nezavisnog novinarstva, počelo je danas u prostorijama Kuće slobodnih medija u Zaječaru.

Kako je za Danas kazala, Anđela Risantijević, glavna i odgovorna urednica portala Glas Zaječara, cilj projekta Škola nezavisnog novinarstva je uključivanje mladih u rad medija, kao i formiranje jezgra omladinske novinarske sekcije koja će kreirati sadržaj za mlade i promovisati na taj način pozitivne uzore i vrednosti među mladima.

„Mladi imaju znanja o novim tehnologijama i društvenim mrežama što je upravo budućnost onlajn medija, pa smo mi došli na ideju da uposlimo mlade i njihov talenat. Ideja je da okupimo mlade, kako bi stvorili jedan centar oko koga će biti izgrađena buduća medijska omladinska sekcija“, istakla je Anđela Risantijević.

„Ideja je da okupimo mlade, kako bi stvorili jedan centar“: U Zaječaru počela sa radom Škola nezavisnog novinarstva 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Prema njenim rečima mladi će kreirati sadržaj namenjen njihovim vršnjacima.

„Neće to biti samo zabavnog karaktera, već će to biti informativni i edukativni karakter. Radiće na sadržaju koji sada nedostaje u medijima, ali i uključivanje mladih u kreiranje. Oni će na taj način stvarati nešto inovativno, i na drugačiji način od onog što se plasira preko medija sada – besmisleni video prilozi na nekim platformama“, objašnjava Anđela.

Ona kaže da je kroz selekcioni proces izabrano 10 polaznika koji će do 15. maja pohađati Školu nezavisnog novinarstva u Zaječaru u okviru Kuće slobodnih medija, a u organizaciji Glasa Zaječara.

„Ideja je da okupimo mlade, kako bi stvorili jedan centar“: U Zaječaru počela sa radom Škola nezavisnog novinarstva 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Anđela dodaje da će po okončanju Škole nezavisnog novinarstva svi učesnici napraviće svoje reportaže, ili video snimke, o temamo koje ih interesuju.

„Prilozi će zatim biti javno prikazani, i biraće se najbolji po izboru publike i po izboru žirija. Pobednici će dobiti nagrade, a imaće priliku da nastave rad u okviru Kuće slobodnih medija, na način koji oni izaberu“, istakla je.

Milan Đorđević, polaznik Škole nezavisnog novinarstva za Danas kaže da je poziv video preko interneta.

„Ideja je da okupimo mlade, kako bi stvorili jedan centar“: U Zaječaru počela sa radom Škola nezavisnog novinarstva 4
Foto: Miljko Stojanović / Zaječar

„Video sam poziv pa sam se prijavio. Interesuje me novinarstvo kao i montaža. Očekujem da naučim nešto više o novinarstvu kao i video produkciji“, kazao je on.

Škola nezavisnog novinarstva je besplatna za sve učesnike

Predavanje iz Osnove novinarstva, etike i organizacije zadataka, danas je polaznicima prezentovala novinarka televizije Nova S – Katarina Golubović.

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Škola nezavisnog novinarstva je besplatna.

„Kompas media Zaječar“, kao osnivač informativnog portala „Glas Zaječara“ realizuje projekat „Škola nezavisnog novinarstva“ u periodu januar – jun 2024. godine.

„Ideja je da okupimo mlade, kako bi stvorili jedan centar“: U Zaječaru počela sa radom Škola nezavisnog novinarstva 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Cilj projekta je edukacija mladih, njihovo upoznavanje sa funkcionisanjem medija i upoznavanje sa radnim zadacima koje novinari obavljaju, kao i uključivanje mladih u rad medija i proizvodnju medijskih sadržaja za mlade.

Mladi koji učestvuju u projektu steći će osnovna znanja o pripremi tekstova, reportaža, kao i pripremi podkasta, i strimovanju.

Jedna od predviđenih aktivosti u kojima mladi učestvuju su predavanja koja se održavaju u prostoru „Kuća slobodnih medija“ u Zaječaru. Predavanja će se održavati u martu mesecu  ( 2,9,16,23. i 30. marta), a predavači su iskusni novinari sa dugogodišnjim stažom.

Aktivnosti mladih učesnika škole biće promovisane i putem drugih medija, kao i putem drugih emisija i programa koje objavljuje „Glas Zaječara“ odnosno putem javnih tribina o novinarstvu koje organizuje „Glas Zaječara“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari