Hubač: Ne želim da se raspravljm sa tim vajarima besmisla 1Foto: Printsreen

Posle svega što se dogodilo i svega što je upravnik izgovorio, ne samo o meni, već i o ansamblu, zaista ne mogu da budem ni vršilac dužnost, niti direktor Drame u pozorištu čiji je upravnik Dejan Savić, izjavio je FoNetu Željko Hubač, dok glumica Vanja Ejdus u Narodnom pozorištu očekuje finansijsku inspekciju.

Kažem Vam kao umetnik i kao čovek, to je prosto amoralno i to se jedino neće dogoditi, objasnio je razrešeni v.d. direktora Drame, u okviru serijala razgovora Bez rukavica. Šta će se dogoditi, pitajte vlasnike vlasti, ja sam dramski pisac, bez obzira na to što me stavljaju u kontekst politike, rekao je Hubač. Prema njegovoj oceni, „ovo su neka ‘vunena vremena’ u kojima su argumenti postali glina i sad tu glinu dajete nekim lošim vajarima da prave posude“. „Zato nam se, valjda, sve prosulo, i sve nam se, ne presipa, nego rasipa“, rekao je Hubač novinarki Andrijani Milaćević i poručio da „ne želi da se raspravlja sa tim vajarima besmisla“.

On je precizirao da je na čelu Drame formalno do 26. oktobra, kada ističe njegov v.d. status, i najavio da se posle toga vraća na svoje radno mesto dramaturga u Narodnom pozorištu. To je ono što znam pravno-formalno, šta će uraditi upravnik ili Ministarstvo kulture, ja to ne znam, naglasio je Hubač i konstatovao da je cela priča o Pozorištu skrenula pažnju publike i povećala broj ljudi koji žele da gledaju predstave. Na taj način nam publika pruža podršku u ovome što sada radimo, ocenio je on i podsetio da je još u junu, kada su prenamenjena sredstva za tekuću produkciju Drame u jubilarnoj sezoni, usmeno upozorio na tu pogrešnu odluku. Potom je upozorenje i pisanim putem uputio Upravnom odboru i upravniku, tražeći da se ta odluka poništi, ali se ništa nije dogodilo dok Hubač u jednoj emisiji nije izgovorio sve ono što je govorio prethodna tri meseca. To je došlo u žižu javnosti, obrazložio je Hubač i najavio da će do iznemoglosti da postavlja pitanja zašto je nacionalni teatar doveden u sadašnju situaciju.

Ljudi, da li je moguće da nikog živog ne interesuje da će Drama Narodnog pozorišta u jubilarnoj sezoni sedam meseci imati produkcijsku pauzu? Da li je moguće da smo morali da počnemo sezonu sa zatvorenom Velikom scenom, sa skelama na zidovima i da neko već dugo ne čuje probleme koje imaju različiti sektori unutar Kuće, upitao je Hubač. Pođite od vešernice, do petog sprata i videćete nedostatke, pozvao je Hubač, koji odgovornost za sve to pripisuje čoveku na čelu Kuće. Spinovanjem se potiskuje osnovni problem, ukazao je on i napomenuo da na kraju oktobra još nema predstave na Velikoj sceni, dok će premijera, u najboljem slučaju, biti tek aprila 2019. Ne samo Drama, nego ni Opera i Balet, nemaju nijednu premijeru do marta iduće godine, rekao je Hubač i upozorio da to ostavlja trajne posledice na repertoar.

Ako se vama bilo šta što radim ne sviđa, recite to, ali dok sam direktor Drame ne mogu se drugačije ponašati, jer je to pitanje elementarne odgovornosti i logike, naglasio je Hubač. Proglas „Nije umetnički ćutati“ kojim se traže preispitavanje Hubačevog razrešenja i ostavka upravnika Savića, prema rečima glumice Vanje Ejdus, nisu podržali svi članovi ansambla Drame, ali mu se iz dana u dan priključuju. Priključuju se i obućari, garderoberi, šminkeri, deo tehnike, ilustrovala je ona i konstatovala da to govori o ogromnom nezadovoljstvu unutar Kuće koje traje veoma dugo.

Smena Hubača je bila samo okidač u moru nezadovoljstva, koje se taloži se već godinama, a dugo smo ćutali, navela je Ejdus i naglasila da se glumci protive kažnjavanju uspeha. Uz Proglas, objavljen je i spisak podrške 500 javnih ličnosti, što nije beznačajno, istakla je ona i upitala kako Savić može da menja vizuru dramskog repertoara. Kako je, posle četitri godine uspešnog rada, odlučio da to menja? Smanjen je budžet, odložene su sve premijere za sedam meseci, Pozorište je pod skelama, na Velikoj sceni se ne igraju predstave.

Upitana o sledećim potezima ansambla, Ejdus je uzvratila da nije umetnički ćutati, ali ni obustaviti rad, ali je upozorila da je u Kući totalni haos. Radimo u veoma lošim uslovima, sve je prljavo, zapušteno, kostimi i garderobe, dekor, kupujemo od svog novca, krade se po Pozorištu, upravnik to negira, ali je lično moj kostim nestao, ukazala je Ejdus. Druga strana su stvari o kojima ona ne može da govori, finansijske… koje će preispitati neko drugi. Biće pozvani i revizori i finansijski inspektori da utvrde gde je preusmeren novac namenjen Drami. Ejdus ne očekuje da će se sutra sve rešiti, da će Savić dati ostavku, već predviđa da će ta borba trajati. Uverena je da će neko, ipak, morati da odreaguje, iako je ministar kulture izjavio da nije siguran o kolikoj je krizi u Pozorištu reč i da čeka Upravni odbor da ga izvesti. Kupuju vreme i pokušavaju da minimizuju celu našu akciju, smatra Ejdus i naglašava da glumački ansambl nema ništa protiv Juga Radivojevića. Naš zahtev nije da se vrati Hubač, već smena Savića, poručila je ona i ponovila da se u ustanovi kulture, koja dobija novac od države, sve raspada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari