I esnaf i Pula sačuvali obraz

Povodom reakcija na filmove "General" i "Dnevnik Diane Budisavljević", sagovornici Danasa o tome kome pripada čuveni hrvatski filmski festival

Ostavite komentar


  1. evo i ovo da se ne zaboravi……..
    o milutinu popoviću
    Piščevi zapisi“ podsetili su ovdašnju javnost na zaboravljene priče o Krležinom posinku.
    Reč je o Milutinu Popoviću rođenom u mestu Stara Krivaja kod Podravske Slatine kome su ustaše 1942. godine ubili roditelje. Kada je prebačen u Zagreb, o njemu se brinula porodica Severin koja je kasnije emigrirala u Izrael.
    Brigu o mladom Milutinu tada su preuzeli Bela i Miroslav Krleža, ali ga nikada nisu zakonski usvojili. Navodno objašnjenje glasilo je da je Bela Krleža rođena Kangrga bila pravoslavka po ocu i katolkinja po majci čija je porodica u ratu pobijena u Lici, dok je Miroslav Krleža u vreme Nezavisne Države Hrvatske slovio za levičarskog intelektualca koji je bio u stalnom strahu i od „Dide i od Đide“ (ustaškog funkcionera Eugena Dide Kvaternika i partizanskog vođe Milovana Đilasa).
    Mada nikada nije bio zakonski usvojen, bračni par Krleža brinuo se za svog štićenika i omogućio mu da završi školovanje. Milutin Popović se pojavio i na ostavinskoj raspravi posle Krležine smrti, održanoj 18. februara 1982. godine u Zagrebu. Premda se Popović odmah odrekao bilo kakvog nasledstva, prema testamentu koji je Krleža sastavio u bolničkoj sobi 26. septembra 1981. godine, njegov posinak dobio je dva stotine hiljada tadašnjih dinara.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.