"I narod Kosova i Srbije gleda istu predstavu": Umetnici prete zbog slike poljupca Vučića i Kurtija 1Foto: Instagram/Orange girl

Prištinska umetnica Ermira Murati, pod umetničkim imenom Orange Girl, podelila je na društvenim mrežama fotografije svoje slike na kojoj je prikazala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u neobičnom izdanju i zbog toga dobila pretnje, piše Index.hr.

Kako ističu, rad visine tri metra i širine 1.60 metara prikazuje Vučića i Kurtija kako se ljube u usta.

„Od poljupca se očekuje svečanost i poštovanje. Poljubac je izraz, ali nikad neutralan. Ima smisla u zavisnosti od konteksta, gde i zašto se daje. Povest u svojoj arhivi beleži poljupce iz bola i na rastancima. Ali povest prepoznaje i poljupce bratstva ili čak izdaju. Hoće li ovo biti jedan od njih?“ napisala je umetnica u opisu objava na Instagramu i Fejsbuku i izazvala govor mržnje i pretnje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by é (@orangegirl____)

Objave su na društvenim mrežama izazvale hiljade komentara korisnika o slici, pri čemu je većina koristila govor mržnje, a neki su joj čak i pretili smrću.

„Zaslužuješ metak“, „Prljav i fašistički rad“, „Trebali bi te strpati u zatvor zbog ovoga“, „Samo privlačiš pažnju“, neki su od komentara.

Murati je otkrila da nova slika ima političku poruku i da je navikla na pretnje. „Ovo me ne zaustavlja. Svaki put kada dobijem ovakve reakcije, znam da je poruka otišla na pravo mesto. Ovo podstiče raspravu“, izjavila je za Rojters.

Orange Girl je, dodaje Index.hr, dobila pretnje i zbog podrške gej zajednici na Kosovu.

„Vidim njihov odnos kao glumačku izvedbu. I narod Kosova i Srbije gleda istu predstavu“, opisala je značenje svoje slike.

Umetnica rođena 1999. poznata je po tome što svojim radom i stvaralaštvom ruši tabue. Ermira Murati bavi se umetničkim radom kao sredstvom komunikacije s društvom. Poznata je kao umetnica koja slika murale u javnom prostoru, uglavnom s društvenom tematikom, i često koristi poljubac kao sredstvo poruke.

Dobila je pretnje i prošle godine, kada je izradila sličnu sliku koja prikazuje dva muškarca u albanskoj tradicionalnoj narodnoj nošnji kako se ljube u usta kao gestu potpore gej zajednici na Kosovu, gde snažno konzervativno društvo još uvek okleva da prihvati homoseksualce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari