Ključna nedelja za dijalog Kosova i Srbije, ne isključuje se mogućnost susreta Vučića i Kurtija 1foto (BETAPHOTO/European Council/Alexandros Michailidis)

Ova nedelja bi trebala biti ključna u nastojanjima da se izađe is ćorsokaka u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Diplomatski izvori su potvrdili za Radio Slobodna Evropa da se ove nedelje očekuje da se Priština i Beograd izjasne o zahtevima koje su izneli članovi „velike petorke“ prilikom posete 21. oktobra.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, kao i glavni savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije (Emmanuel Bonne, Jens Plotner i Francesco Talo) sastali su se u Prištini i Beogradu 21. oktobra sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin) i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nisu poznati konkretni detalji zahteva koje je iznela „velika petorka“ prilikom ovih susreta.

Upućeni izori spominju da se zahtevi za Kosovo uglavnom odnose na prihvatanje Nacrta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a za Srbiju bezuslovno ispunjavanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i Aneks primene ovog dogovora, koji je usaglašen 18. marta u Ohridu.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, premijer Kosova i predsednik Srbije imaju „samo nekoliko dana“ da se izjasne o tome da li prihvataju zahteve.

Ovo je razlog zašto se ne isključuje mogućnost da se do kraja ove nedelje održi susret Kurtija i Vučića u Briselu.

Ovaj susret i mogući napredak u obliku bilo kakve saglasnosti strana bi trebao da se pokuša napraviti uoči samita lidera država članica Evropske unije (EU), koji će biti održan 26. i 27. oktobra.

U slučaju da se susret održi i bude uspešan, onda bi se u zaključcima na kraju samita EU navela i poruka o dijalogu Srbije i Kosova.

Mogućnost susreta sa Kurtijem tokom ove nedelje je najavio i Vučić.

Uoči mogućeg susreta lidera, Kosovo i Srbija će biti predmet rasprave u nizu susreta na novu EU.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU će raspravljati o procesu normalizacije Srbije i Kosova na sastanku koji se održava 23. oktobra u Luksemburgu. Na tom sastanku će o odnosima Prištine i Beograda govoriti i šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Dan uoči mogućeg susreta lidera, 25. oktobra, evropski posrednik za dijalog Miroslav Lajčak će takođe podneti izveštaj pred ambasadorima država EU.

Do tog dana bi već trebalo biti jasno da li su strane prihvatile zahteve međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari