"Idemo u lov" oduševio temišvarske Srbe 1Glumački ansambl iz Pozarevca otpozdravlja publici

Na 14. Danima srpske kulture u Temišvaru koje je organizovao Savez Srba u Rumuniji učestvovalo je i pozorište „Milivoje Žicanović“ Centra za kulturu Požarevac.

Glumci požarevačkog pozorišta predstavili su se komedijom francuskog pisca Žorža Fejdoa koju je režirao doajen požarevačkog amaterskog glumišta, na žalost, sada pokojni Siniša Stanković. Malo je reći da su glumci iz Požrevca svojim bravoruznim izvođenjem predstave oduševili temišvarske Srbe, koji su ih za užitak koje su im priredili nagradili pravim ovacijama u vidu višeminutnog frenetičnog aplauza. Glumci su nekoliko puta izlazili na bis da se poklone zadovoljnoj publici.

Ove godine požarevljani su sa nekim od svojih umetničkih ansambla po drugi put učestvovali na Danima srpske kulture u Temišvaru. Sve je počelo prošle godine kada je na 13. Danima srpske kulture gostovo simfonijski orkestar „Gvardia“ iz Požarevca. Prema rečima koordinatora Srpske scene u Temišvaru  Marka Adžića „Gvardija“ je pozvana da gostuje u Temišvaru na osnovu njihovog kvaliteta koji se pročuo i van granica Srbije.

"Idemo u lov" oduševio temišvarske Srbe 2
Publika u Temišvaru   Foto: M. V.

-Sve je došlo spontano i tu nema nekog pravila. Za „Gvardiju“ mnogi znaju, ne samo u Srbiju i za nju se čulo i van matice. Prilikom pravljema programa 13-ih Dana srpske kulture predložio sam Savezu Srba u Rumuniji da ih zvanično pozovu i oni su to i učinili. „Gvardia“ se odazvala na naš poziv, zašta smo im izuzetno zahvalni, gostovali su i svojim muziciranjem oduševili. Tako je počelo-priča Marko Adžić kako je počala saradnja između Saveza Srba u Rumuniji i kulturnih predstavnika grada Požareca. On je kazao da nakon gostovanja Gvardije nije prošlo mnogo vremena kada su se požarevljani javili za uzvratnu posetu.-Ubrzo sa mnom stupio je u kontakt organizator programa u požarevačkom Centru za kulturu, Bojan Nikolić koji je predložio da neki umetnički ansambl gostuje u Požarevcu. Mi smo predlog prihvatili i u martu ove godine naše pozorište gostovalo je u Požarevcu, gde nam je domaćin bio Centar za kulturu Požarevac. Mi smo se predstavili dečjom predstavom „Kapetan Džon Pipelfoks,autora Duška Radovića, sa decom-glumcima, koja je napravljena u našam Pozorišnnim studiju „Talija“, pozorišta koji postoji preko 60 godina na rumunskom prostoru, ali u izvođenju svojih predstava na srpskom jeziku. Mogu sa zadovoljstvom da kažem da je predstava izvanredno primljena pred prepunom salom i koristim priliku da se zahvalim na izvanredno gostoprimstvo ljubaznih domaćina koji su nam bili na usluzi na svakom koraku – rekao je koordinator Srpske scene u Temišvaru i poručio da ovo sadašnje gostovanje požarevačkog pozorišta sa predstavom „Idemo u lov“ nastavlja međusobnu uspešnu saradnju koja će, nada se, postati tradicionalna i da će da dugo, dugo traje.

Organizator Velike scene pozorišta „Milivoje Živanović“ i glumac tog pozorišta, Bojan Nikolić kaže da su on i njegov kolega iz požarevačkog Centra za kulturu, Predrag Paunović pre oko godinu ipo dana stupili u kontakt sa Savezom Srba u Rumunija i inicirali saradnju sa njima koja je uspešno otpočela međusobno gostujući sa programom svojim umetničkih ansambala.

"Idemo u lov" oduševio temišvarske Srbe 3
Adžić i Nikolić

-Preko predsednika Saveza Srba u Rumuniji, Ognjena Krstića i glumca iz Temišvara Marka Adžića uspostavili smo saradnju, koja je rezultirala gostovanjem našeg simfonijskog orkestra „Gvardia“ prošle godine, dok su nam oni u uzvratnu posetu došli u martu ove godine sa svojom dečjom predstavom. Ove godine došli smo u Temišvar sa predstavom „Idemo u lov“ našeg pozorišta. Zahvaljujući direktoru požarevačkog Centra za kulturu, Galine Perić, a posebno pomoćnika gradonačelnika zaduženog za kulturna dešavanja, Nenadu Petroviću omogućeno je gostovanje srpskog pozorišta iz Temišvara kod nas. Led je probijen i uveren sam da će ova saradnja biti dugotrajna na obostrano zadovoljstva, kao i kulturnih poslenika iz Požarevca i Temišvarskih Srba -rekao je Bojan Nikolić. On je na kraju poručio da je gostovanjem Srba iz Temišvara došlo do uspostavljanja još jedne uspešne saradnje.

-Pošto Osnovna škola gde idu temišvarski Srbi nosi naziv „Dositej Obradović“, kao i jedna požarevačka Osnovna škola, došlo je do susreta predstavnika tih dveju škola, koji je rezultirao sa nekoliko međusobnih gostovanja i susreta, gde su razmenili iskustva iz raznih oblasti – zaključio je Nikolić.

Pored Koordinatora Srpske scene, Marka Nikolića goste iz Požaevca dočekao je i predsednik Saveza Srba u Rumunji, Ognjen Krstić, kao i generalni konzul republike Srbije u Temišvaru, Vladan Tadić. U delegaciji iz Požarevca, kao predstavnici grada, bili su gradski većnici, Ana Miljanić i Dejan Krstić.

Bolestan maestralno odigrao glavnu ulogu

Glavni glumci u predstavi „Idemo u lov“ bili su amaterski glumci Valentino Oljača u ulozi dr Morisea i Nataša Rokvić u ulozi Leontine. Zanimljivo je da je Oljača ulogu dr Morisea maestralno odigrao, iako je bio vidno bolestan, pre za i posle predstave, što publika nijednog trenutka nije primetila, već ga je nagradila dugotrajnim aplauzom. Oljača je vidno iscrpljen vreme posle predstave do odlaska kući preležao. I Nataša Rokvić je veoma uspešno odigrala ulogu Leontine iako joj je to bio tek drugi nastup u pomenutoj predstavi, pošto je prvobitna glumica te uloge Snežana Mandrašević otkazala igranje u njoj.

*Tekst je deo projekta Kultura i turizam u službi razvoja Požarevca koji sufinasira Grad Požarevac. Stavovi izneti u sadržaju ne odražavaju mišljenje sufinansijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari