Igra prestola: Trebalo je da nas pripreme bolje za ono što nam je servirano na kraju

Zašto je "Igra prestola" toliko popularna i zašto su se njeni fanovi razočarali na kraju, za Danas govore pisac Dejan Stoiljković, kolumnista Danasa Zoran Panović, filmski kritičar Đorđe Bajić, reditelj Stevan Filipović i jedan od učesnika HBO fenomena glumac Ammar Mešić

Ostavite komentar


  1. Nijedan pravi ljubitelj fantastike- koju nazivaju i „epskom“ – ovde se ne izjašnjava, inače se ne bi toliko komplimenata prosipalo za komercijalno pakovanu soap fantastiku od serije (Martinovo sedmoknjižje je za nijansu bolje, ali ništa naročito u odnosu na npr. „Shadow Campaigns“ Djanga Wexlera) – a da niko ne pomene „Malašku knjigu palih“ (Malazan Book of the Fallen) remek-delo u deset knjiga Stivena Eriksona (pravo ime Stiv Run Landin), nastalo 1999-2011, za koje svaki sladokusac u svetu a i mnogi kritičari žanra misle da je najbolja fantastika posle Tolkina! Laguna je već prevela pet ovih knjiga, a inače je i Erikson bio u Srbiji pre dve godine na FSFF i sjajno govorio pred punim Domom omladine – ali to sve ne postoji za komentatore koji samo vide komercijalne sapunice!

  2. Dobra analiza… Ipak, čini se da su kraj serije pisali kladioničari… Da, logika ide u pravcu da najbolji, na kraju postane kralj (Dzon Snou)…. A onda u maniru dečijeg inaćenja naprave kraj koji osakati jedan dobar roman žanra…..
    -Grejdzoj porodica ostaje u šest kraljevstva, iako vekovima teže da svoja ostrva odvoje
    -Sever se odvaja i dobija Kraljicu u sceni kada jedan Stark postaje Kralj sedam ( ili ipak šest kraljevstva)
    -Dzon Snou ispašta i biva proteran na Zid koji više ne postoji… Ipak, čini se postaje Kralj s~one strane zida…. I šta sprečava Sever da ga zaštitii, ako se već ocepio..
    -Dotračka horda se u celoj stvari ponaša, očigledno vrlo civilizovano, veći problem su Neokaljani koji nameću pravdu ….
    -Martin je potrošio ceo jedan tom, zapostavljajući sve junake na preobražaj Dzejmia Lanistera u časnog Viteza…. Očekivanja su svakog čitaoca da Autor ima neki plan za njega u raspletu, ali ne.. Autori Serije ga stavljaju u Sestrin zagrljaj da bi završili svoj put u trivijalnoj smrti…
    -Arja Stark, na isti način prolazi kroz preobražaj i ostaje nejasano šta se time dobilo…
    -I postavljanje Brena Starka za kralja… Pa on je Trooki gavran… Prorok… Mesija….Mudrac koji je spoznao istinu, a na kraju i kao Kralj prepušta rešavanje problema Savetu koji čine: Plačeni ubica, Krijumšar, Ženski vitez (Očigledno komandujuća garde)…. Jedini logični izbori Tirion i Sem (kao Meštar)
    -I na kraju Deneris i njeno nasledno ludilo…. Šta je to u ljudskoj prirodi da Ludaci pokrenu najveće mase i nametnu svoje vizije, koje na kraju sami izvitopere i unište u plamenu ognja….
    Nadam se da Martin ima sasvim drugi kraj, jer nas očekuju još dva toma romana i najmanje 1600 stranica avantura iz Vesterosa…. Moguće je da je stvorio mnoštvo likova pa da i sam ne zna šta će sa svima njima… Videćemo…. Loša serija (slažem se sa terminom sapunica), je završena…. Na Martinu je da dovrši svoje…..

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.