Igre se vraćaju pred Crkvu Svetog Vlaha 1

Dubrovačke ljetnje igre, najstariji i najprestižniji festival u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji koji je svoj umetnički i kulturni elitizam zadržao do danas, 72. put svečano će podići svoju zastavu na Stradunu, ispred Crkve Svetog Vlaha.

Povratak ove ceremonije na mesto “rođenja”, pred crkvu Parca, kako kažu Dubrovčani, predstavlja i novost ovogodišnje festivalske sezone, a zanimljivo je da će publika morati da pokaže kovid potvrde. Igre će biti otvorene muzičko-scenskim igrokazom po scenariju i u režiji Hrvoja Korbara, u izvođenju festivalskog glumačkog ansambla u kome su Livio Badurina, Nikša Butijer, Izmira Brautović, Amar Bukvić, Kristijan Petelin… U programu učestvuju i Dubrovački simfonijski orkestar, Percussion Club i folklorni ansambl “Linđo”.

Do 25. avgusta, na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija Straduna, biće izvedeno više od 60 dramskih, likovnih, muzičkih i plesnih programa. Kao događaj 72. izdanja Dubrovačkih igara izdvaja se koncert svetski slavne ruske sopranistkinje Julije Ležnjeve sa ansamblom La voce strumentale i dirigentom Dmitrijem Sinkovskim, koji će nastupiti u atrijumu Kneževog dvora.

Pored uspešnih pozorišnih ostvarenja sa prethodnih festivala, “Hamleta”, “Grižula”, “Mare i Kate”…, pred publikom su ovog leta i dve nove produkcije u sklopu EU projekta “Luka sanjara”, koji sufinansira Kreativna Evropa. “Luka sanjara” okuplja zajednički kulturno-umetnički projekt triju različitih organizacija iz Hrvatske, Srbije (Kulturanova iz Novog Sada) i Slovenije (Slovensko mladinsko gledališče iz Maribora), koji se bavi iskustvom migranata, pozitivnim uticajem migracije na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih okruženja, kao i konceptima “građanin Evrope” “migrant”.

Prva premijera po konceptu “Luke sanjara” je 13. jula na sceni Lazareti, a reč je o predstavi “Van sebe”, autorskom projektu u režiji Nataše Rajković i Ivana Penovića, sa Nikšom Butijerom, Natašom Kopeč, Rominom Tonković u glavnim ulogama. Zanimljivo je da su se tokom trogodišnje pripreme ovog projekta sa migrantima održavale umetničke radionice, kreativni seminari za umetnike, izložbe…, i sva ta iskustva utkana su u predstavu “Van sebe”.

Tu je i druga premijera u okviru projekta “Luka sanjara”, predstava “Glava lava”, adaptacija istoimenog romana Ivana Salečića, u režiji Aide Bukvić, koja je zakazana 20. avgusta, u ambijentu Igrališta pod Minčetom. Kako su izjavili autori, glavnu ulogu, zajedno sa glumačkom ekipom, “igra” sam grad Dubrovnik, kao mesto “sudara” slavne i bremenite istorije, i burleksne tranzicije. U predstavi se prepliću dve priče, progovarajući o savremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na istoriju porodice Gundulić.

A citiranjem Oskara Vajlda da se u umetnosti ne ogleda život, već samo gledalac, direktorka Igara, poznata rediteljka Dora Ruždjak Podolski (osvojila je simpatije publike u regionu osnivanjem kazališne udruge frustriranih reditelja KUFER), pozvala je publiku na ovogodišnji festival:

“Računam, draga gledateljice i dragi gledatelju, upravo na vas i na vaše umeće doživljaja u kojem se ogledaju Igre.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari