U nedelju svečano otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnjih igara 1foto promo

Podizanjem zastave Libertas uz stihove „Himne slobodi“, u nedelju, 10. jula, u 21 sat, ispred Crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 73. Dubrovačke ljetnje igre, jedan od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U 47 festivalskih dana hrvatsku, regionalnu i publiku iz inostranstva očekuje bogat i raznovrstan program, najavili su umetnička direktorka Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski i direktorka Paulina Njirić, kao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

– Ovo 73. izdanje Igara u stvari je povratak na staro; prvi put posle dve godine jer se 2020. i 2021. festival nije održao u svom punom formatu – izjavila je Podolski.

Dramski program donosi dva premijerna naslova i tri reprizne predstave u izvođenju Festivalskog dramskog ansambla.

Jedna od najpoznatijih dubrovačkih komedija iz 17. veka, „LJubovnici“, u režiji Aleksandra Švabića, premijerno će biti izvedena 19. jula na novoj festivalskoj lokaciji, ispred crkve sv. Jakova.

Avgust, kako je najavila Dora Ruždjak Podolski, donosi vrhunac dramskog programa – premijeru kultne Lorkine tragedije „Krvava svadba“, u režiji nagrađivane rediteljke Franke Perković Gamulin.

Prokletstvo Lorkinih dramskih likova zatvorenih unutar svog vlastitog okvira i zarobljenih vlastitom strašću oživeće na sceni Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Nikša Butijer…

Premijera „Krvave svadbe“ zakazana je 17. avgusta na dve lokacije na ostrvu Lokrumu.

Pred publikom će ovog leta biti i nagrađivani Šekspirov „Hamlet“, u režiji Paola Mađelija, „Glava lava“ prema istoimenom romanu Ivana Salečića, u režiji Aide Bukvić, „Genijalna prijateljica“ misteriozne spisateljice Elene Ferrante, u režiji mlade Marine Pejnović…

Muzički program 73. Igara dovodi u Dubrovnik velika imena ovdašnje i svetske muzičke scene, a biće otvoren koncertom sopranistkinje Nurle Rial, koja je trenutno jedan od najcjenjenijih glasova na baroknoj i klasičnoj sceni.

Ona će nastupati u atrijumu Kneževog dvora uz dirigenta Fahmija Alqhaija te njegov ansambl Accademia del Piacere.

Na istoj pozornici zakazan je i koncert pijaniste Lovra Pogorelića, kao i Vadyma Kholodenka, jednog od najdinamičnijih i tehnički najnadarenijih mladih pijanista današnjice.

Tu je i veliki džez koncert u parku Gradac koji će održat virtuoz na klavijaturama i orguljama, producent, multiinstrumentalista i dobitnik nagrade Grammy, Cory Henry, a ljubitelji world muzike uživaće u nastupu indijskog muzičara Arnaba Bhattacharye, u atrijumu palate Sponza.

Muzički program, koji je tradicionalno jedan od najvažnijih segmenata Dubrovačkih ljetnih igara, imaće opersku gala završnicu 25. avgusta ispred Katedrale, koncertom američke sopranistkinje Nadine Sierru, jedne od najzanimljivijih mladih solistkinja na svetskoj operskoj sceni, ovogodišnje pobednice takmičenja „Boris Papandopulo“.

Ljubitelji baleta uživaće u parku Gradac u neoromantičnoj predstavi „Ponos i predrasude“, po kultnom romanu Džejn Ostin, u koreografiji i režiji Lea Mujića, kao i u bogatom pratećem programu – izložbi Livija Badurine „Dnevnik jednog glumca – Pokusna dvorana/Prostor nastajanja i nestajanja“, premijeri pobedničkog filma ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari