Ima li mesta za Netfliksove filmove u Kanu? 1

Organizatori Kanskog festivala objavili su poster ovogodišnjeg izdanja.

Slika koja će ilustrovati 71. manifestaciju predstavlja scenu iz filma „Ludi Pjero“ Žan Lik Godara. Poster je inspirisan delom slavnog fotografa Žorža Pjera, koji je sarađivao sa nekim od najvažnijih imena francuskog filma (Godar, Luj Mal, Klod Sote…), i na njemu se vide slavne francuske zvezde Žan Pol Belmondo i Ana Karina kako se naginju iz svojih automobila ne bi li se poljubili.

Inače, ovogodišnja selekcija Kanskog festivala biće saopštena sutra. Najveće nestrpljenje vlada zbog prethodnih najava da filmovi internet platforme Netfliks neće moći da učestvuju na ovoj manifestaciji. Ostvarenja sve važnijeg filmskog producenta prošle godine u Kanu su po prvi put učestvovala na jednom važnom festivalu. Ali ova odluka nije dočekana sa oduševljenjem. Kanska publika, novinari i kritičari, izviždali su filmove Netfliksa pre nego što je njihova projekcija i počela, u trenutku kada je najavna špica pokazala logo velike kompanije. Nezadovoljstvo ljubitelja filma bilo je reakcija na činjenicu da Netfliksovi filmovi zaobilaze bioskope, te da nakon festivala direktno idu na internet. U Francuskoj jedan film sme da se pojavi na jednoj internet platformi tek 36 meseci nakon bioskopske distribucije.

Direktor festivala Tjeri Fremo izjavio je nedavno, uz to da će zabraniti selfije na crvenom tepihu i ukinuti jutarnje novinarske projekcije, da filmovi striming platformi neće moći da se takmiče za nagrade festivala. To bi onda s druge strane značilo i da se ove godine u Kanu neće pojaviti novi film „Rome“ oskarovca Alfonsa Kuarona, kao ni nova ostvarenja slavnih reditelja Pola Gringrasa i DŽeremija Solnijea, te dokumentarac Morgana Nevila o Orsonu Velsu „They’ll Love Me When I’m Dead“ i reastaurirana verzija Velsovog nikad završenog filma „The Other Side of the Wind“.

Inače, iako je veliki broj poznatih reditelja počeo da sarađuje sa digitalnim platformama, neki od njih i dalje bojkotuju ovu vrstu „hibridnih“ formi, koja za njih predstavlja pre televizijska nego filmska ostvarenja. Stiven Spilberg, na primer, nedavno je izjavio da bi Netfliksovi filmovi trebalo da konkurišu za nagrade Emi, a ne Oskar.

Ovogodišnji Kanski festival biće održan od 8. do 19. maja, a manifestaciju otvara novi film Asgara Farhadija „Everybody Knows“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari