Ima li stečaj privrednog društva "State of Exit" veze sa istoimenim festivalom? 1Foto: Stanislav Milojkovic

Oglas u našem listu u kome je objavljen stečajni postupak nad privrednim društvom „The State of EXIT doo Novi Sad“ sigurno je uplašio poklonike festivala Egzit, pogotovo posle odlaganja i otkazivanja jednog od najpopularnijih svetskih muzičkih festivala.

Ne mali broj ljudi pomislio je da je došao kraj festivalu koji je u proteklih 20 godina na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom jula okupljao stotine hiljada posetilaca iz skoro celog sveta i postao možda najveći brend Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Iz uprave festivala Egzit, međutim, saopštili su da „privredno društvo „The State of EXIT doo Novi Sad“ nema nikakve veze sa EXIT festivalom“.

„U pitanju je privredno društvo koje je u blokadi već šest godina i koje je kreirano 2005. godine sa ciljem da iz menadžmenta festivala isključi njegovog osnivača Dušana Kovačevića. Takav način upravljanja je zamalo doveo do gašenja festivala 2012. godine, kada je EXIT zapao u milionske dugove sa najmanjom posetom u njegovoj istoriji. U tom trenutku se Dušan Kovačević vraća na čelo Exita i od tada festival vraća poverenje publike i osvaja čak dve evropske šampionske titule i brojna druga priznanja. EXIT je uprkos ogromnim izazovima izazvanim pandemijom jači nego ikad, te će uskoro javnost obradovati novim datumima i prvim izvođačima za 2021. godinu“, naveo je organizatorski tim Egzita u saopštenju za javnost.

Za bolje razumevanje cele priče valja podsetiti na neke događaje iz istorije Egzita i odnosa među njegovim osnivačima.

Juna 2004. godine tri nedelje pre početka festivala Egzit 04, policija je uhapsila četvoro organizatora festivala, koji je funkcionisao kao Udruženje Egzit, pod optužbom da su proneverili 12 miliona dinara falsifikovanjem finansijskih izveštaja.

Sestre Deana i Ivana Gligorić, osumnjičene za saučesništvo, brzo su puštene na slobodu, dok je „zbog mogućeg uticaja na svedoke“ Dušanu Kovačeviću, predsedniku Udruženja Egzit i Bojanu Boškoviću, generalnom menadžeru, određen tridesetodnevni pritvor.

Oni su osumnjičeni da nisu prijavili stvarni prihod od prodaje karata za prethodni, Egzit 03, pišući lažne fakture.

Hapšenje je udarna vest u srpskim novinama, pa su čak i predsednički kandidati, koji su bili usred predizborne kampanje, učestvovali u kontroverzi.

Organizovani su protesti sa zahtevom da organizatori festivala budu pušteni na slobodu uz ocenu da je hapšenje bilo politički motivisano.

Posle sedam dana i nakon ispitivanja sedam svedoka koji su potvrdili ranije policijske iskaze Kovačevića i Boškovića, njih dvojica su pušteni iz pritvora. Nijedna optužnica nije podignuta.

Posle te afere, organizatori festivala su se razišli i Bojan Bošković je preuzeo vođstvo i u Agenciji za privredne registre registrovao privredno društvo „The State of Exit d.o.o.“, a sebe kao njegovog direktora i zastupnika.

Krajem 2006. godine tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić i generalni menadžer Egzita Bojan Bošković potpisali su protokol kojim je predviđena finansijska podrška festivalu u minimalnom iznosu od 30 miliona dinara godišnje, u roku od tri godine.

Ali, Kovačević se nije predavao. Istog dana objavljeno je da je on podneo tužbu protiv „Udruženja Egzit“, a posebno protiv troje njegovih članova sa Boškovićem na čelu.

Kovačević je Boškovića optužio da je preregistrovao internet domen festivala bez njegove dozvole i zatražio 40 miliona dinara odštete.

Usledile su još dve Kovačevićeve tužbe protiv „Udruženja Egzit“ u kojima se traži da se udruženju zabrani da koristi autorsko delo i žig Egzita, kao i da se utvrdi većinsko Dušanovo pravo nad autorskim delom Egzita.

Kovačević je takođe pokrenuo kampanju „Sačuvaj Egzit“, koja je propagirala ideju da festival bude više od komercijalnog projekta, a potom je osnovao i „Egzit fondaciju“ koja je imala za cilj da Egzit brend propagira u svrhu humanitarnog i društveno korisnog rada.

Ipak, sve do kraja 2012. godine na čelu festivala bio je generalni menadžer Egzita Bojan Bošković, koji je tada iznenada podneo ostavku, a država je najavila ukidanje finansiranja festivala.

Ipak, to se nije dogodilo, grad Novi Sad, pokrajina Vojvodine i država Srbija nastavili su da finansijski podupiru Egzit, koji ne bi ni opstao bez te izdašne pomoći.

Na glavnu scenu vratio se Kovačević koji je uspeo da reorganizuje organizatorski tim, obezbedi nastava finansijske pomoći iz državnih i lokalnih fondova i Egzit održi u vrhu liste najznačajnijih muzičkih događaja u svetu.

I, kada su svi očekivali najveći spektakl na Petrovaradinskoj tvrđavi povodom 20-godišnjice festivala, zbog pandemije korona virusa, koji je svet doveo u nezapamćenu krizu, festival je najpre pomeren iz jula u avgust, a zatim i otkazan.

Ove godine nema festivala, ali više neće biti ni privrednog društva „The State of EXIT doo Novi Sad“, koje već godinama fiktivno egzistira i nikom ne plaća potraživanja.

Kome je i koliko sve ostalo dužno možda će se raspetljati tokom stečajnog postupka, a sva je prilika da ni likvidacija nije daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari