„Ima li života pre smrti?“ samo zvuči pesimistično : Pozorišni Kustendorf 1Foto: Pozoripni Kustendorf Promo

Pozorišni festival Kustendorf, čiji je osnivač naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica biće održan od 17. do 19. maja na Mećavniku pod motoom „Ima li života pre smrti?“.

Pozorišni Kustendorf činiće takmičarski i revijalni program a selekcija predstava, od osnivanja 2017. godine poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću, podsećaju organizatori.

”Slogan ovogodišnjeg festivala ”Ima li života pre smrti?” samo zvuči pesimistično. Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji, iako se bave ontološkim pitanjima kao što je strah od smrti, ipak u prvi plan stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, toliko neophodnu u ovim turbulentnim vremenima.” – rekao je Milan Nešković.

U okviru takmičarskog programa, u subotu, 18. maja, predstaviće se studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa dve predstave, „Skakavci“, Biljane Srbljanović i „Krotka“, F. M. Dostojevskog, kao i studenti Akademije umetnosti u Beogradu sa predstavom „Životinjska farma“, Dž. Orvela.

U nedelju, 19. maja, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu sa predstavom „11 potkošulja“, E. Bonda i studenti Akademije umjetnosti u Banja Luci sa predstavom „Ćelava pevačica“, E. Joneska.

O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac, Đorđe Kosić.

Festival će činiti i bogati revijalni program u okviru koga će biti odigrane četiri predstave.

Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Galeb“ u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu A. P. Čehova.

Iste večeri od 23 časova, gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev, St. Peterburg, iz Rusije koji će odigrati predstavu „Medved“, takođe nastalu po delu Čehova.

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor, izvešće predstavu „Svaka divna stvar“ u režiji Ninoslava Đorđevića dok će poslednjeg dana festivala, u nedelju, 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice, odigrati autorski projekat Minje Peković „Bravo za klovna“.

Nakon dodele nagrada i svečanog zatvaranja festivala, biće održan koncert Dude Buržujke i Haiku za danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari