In memoriam - David Albahari: Nije dobro igrati se sa greškama 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

David Albahari pisac i prevodilac tokom života više puta je posetio Zagreb, a jednom prilikom i kao istaknuti gost Festivala europske kratke priče (FEKP), koji okuplja svetski poznate autore kratkih priča.

U znak sećanja na preminulog pisca prenosimo deo intervjua koji je svojevremeno, povodom ovog festivala Albahari dao za CitajMe.com.

Dobili ste mnogo nagrada, da li vam je neka posebno draga?

Najdraža nagrada mi je što je moj roman ‘Mamac’ dobio kao najčitanija knjiga u srpskim bibliotekama. Tu nagradu dodelili su oni koji su najpozvaniji da dodele nagrade – čitaoci.

Izjavili ste da ste opsednuti time koliko smo nepažljivi kada koristimo reči – često govorimo ljudima oko sebe stvari koje ne mislimo, a onda nema načina da to vratimo. Možemo li da ispravimo napisano?

Svaka ispravka, bilo pisana ili samo izgovorena, samo je iluzija. Greška, jednom napravljena, nikada se zaista ne može ispraviti. Pisci Tore, biblijskog Petoknjižja, uništili su svaki tekst u kome se pojavila i jedna štamparska greška. Drugim rečima, nije dobro igrati se sa greškama.

Prevođeni ste na mnoge svetske jezike, da li primećujete razlike u kontaktu sa publikom i razumevanju vaših dela, u zavisnosti od toga u kom delu sveta?

Trenutno mi se čini da su moji najprihvatljiviji čitaoci, osim onih u našim krajevima, čitaoci koji čitaju na nemačkom jeziku. To me čini zadovoljnim jer je moja proza nastala pod uticajem niza autora koji su pisali na nemačkom jeziku.

Čini li vam se da danas svi pišu, a niko više ne čita – kako komentarišete veliki razvoj samoizdavačke industrije?

To je, zapravo, nevažno. Jer na kraju će uvek biti tekstova napisanih dobrim i lepim jezikom.

Mlađim generacijama biće zanimljivo da čuju kako ste pokrenuli peticiju za legalizaciju marihuane tokom prošle države. Kako danas gledate na to pitanje?

Isto kao ranije. Verujem da bi dekriminalizacija marihuane dovela do mnogih korisnih promena u društvu. Bojim se, međutim, da se to neće dogoditi tako lako. Ljudi su često skloni greškama i prepuštaju se predrasudama ne pokušavajući da shvate suštinu stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari