In memoriam: Počivaj u pesmi, draga slatka Sendi 1foto EPA-EFE/LAS VEGAS NEWS BUREAU HANDOUT -- BLACK AND WHITE -- MANDATORY CREDIT: EPA VIA LAS VEGAS NEWS BUREAU -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

„Muzika mi je uvek pomagala u izlečenju, a sada se nadam da inspiriše isceljenje kod drugih“, rekla je Olivija Njutn Džon novinaru 2017. godine, podseća Washington Post u tekstu posvećenom ovoj holivudskoj glumici, pevačici i velikoj aktivistkinji, koja je preminula u 74 godini.

Poznate ličnosti, glumci, muzičari, političari se opraštaju od nje, Džon Travolta, Kajlli Minog, obični ljudi u svetu i ovde.

Ne samo zbog njene uloge Sendi u najprofitabilnijem filmskom mjuziklu “Briljantin” ili zbog čuvenog hita “Physical” koji je osamdesetih odjekivao svugde, a pogotovo u salama gde se praktikovao aerobik, nego prosto zato što publika nikad nije prestala da je voli.

Ova talentovana i retko lepog osmeha žena za mnoge je ostala simbol lepšeg i optimizmom obeleženog vremena kojeg se mnoge generacije sećaju sa nostalgijom.

Možda i zbog toga što je iskrom dobrog i pozitivnog stava prema životu uvek zračila, čak i kada je njoj samoj bilo teško.

Javno je govorila o svom raku dojke od prve dijagnoze 1992. godine i aktivno se uključila u borbu protiv ove bolesti, a bila je i velika zaštitnica životinja.

Olivija Njutn Džon preminula je okružena porodicom i prijateljima, naveo je njen suprug Džon Isterling na Fejsbuku a ubrzo nakon toga poznate ličnosti i poštovaoci “ikone soft-roka” oprostili su se od nje dirljivim rečima.

Pre svih, njen kolega i partner iz filma “Briljantin” glumac Džon Travolta napisao je na Instagramu: „Moja najdraža Olivija, učinila si sve naše živote mnogo boljim. Tvoj uticaj je bio neverovatan. Mnogo te volim. Videćemo se na putu i svi ćemo ponovo biti zajedno. Tvoj od trenutka kada sam te video i zauvek! Tvoj Deni, tvoj Džon!“

Australijska pevačica Kajli Minog je na Tviteru podelila svoju fotografiju sa Njutn Džon na Kraljevskom koncertu 1988. godine, navodi Gardijan.

„Od svoje desete godine, volela sam i ugledala se na Oliviju Njutn Džon. I uvek ću“, napisala je Kajli Minog.

„Ona mi je bila i uvek će biti inspiracija na mnogo, mnogo načina. Moje najdublje saučešće njenoj porodici i najmilijima”, napisala je pevačica.

Australijski premijer Entoni Albanez nazvao ju je „zvezdom“ i „svetlim, radosnim sjajem u našim životima“.

„Od trenutka kada smo je videli, bila je topla, trajna prisutnost i njen glas je postao veliki deo australijske muzike. Iznad svega, bila je divna, velikodušna osoba“, napisao je on na Tviteru. „Imao sam privilegiju da upoznam Oliviju 2019. Posao koji je radila u svom centru za istraživanje raka bio je važan i inspirativan. Njeno nasleđe će živeti u njenoj muzici, njenim filmovima i njenoj rešenosti da jednog dana pronađemo lek za rak. Mnogo će nam nedostajati.“

Reditelj Randal Kleiser rekao je za The Hollivood Reporter (THR): da mu je slomljeno srce i da je Njutn Džon bila jedinstvena i veoma ljubazna osoba.

“Više od četiri decenije našeg prijateljstva ona je odisala samo ljubavlju prema svima koje je srela. Olivija je bila upravo onakva kakvu ste je zamišljali. Zauvek će mi nedostajati.“

Njen kolega iz filma „Briljantin“, Stockard Channing, koji je igrao Riza, rekao izjavio je za THR:

„Ne znam da li sam poznavao lepše ljudsko biće. Olivija je bila suština leta – njena sunčanost, njena toplina i njena gracioznost su ono što mi uvek pada na pamet kada pomislim na nju. Nedostajaće mi neizmerno.“

Australijski pevač Džon Farnam, koji je izveo Dare to Dream zajedno sa Njutn Džon na otvaranju Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine, rekao je da se iza njenog legendarnog osmeha krio uporan borac, predivan glas i odan prijatelj.

“Veoma će nedostajati“, istakao je.

Glumac Džordž Takei je na Tviteru objavio: „Izgubili smo sjajnu, ikoničnu umetnicu u Oliviji Njutn Džon, koja je prerano otišla od nas. Verujem da je sada u velikom Ksanadu, iza njega. Znaj da smo ti zauvek beznadežno odani, Olivija. Počivaj u pesmi i veselju“, poručio je.

Oskarom nagrađena glumica Marlee Matlin na Tviteru je napisala “Tako sam tužna zbog vesti o smrti Olivije Njutn Džon. Sećam se da sam bila tako oduševljena kada sam je srela na svom prvom holivudskom skupu za Paramount. Bila je najslađe i najsjajnije svetlo i zavolela sam je u filmu „It’s My Party“. Počivaj u miru, draga, slatka… “

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari