In memoriam: Suzana Šuvaković (1969-2016) 1

Prvakinja Beogradske opere sopran Suzana Šuvaković Simić premula je juče u Beogradu posle duge bolesti.

Karijeru u Operi Narodnog pozorišta počela je pre završetka studija na FMU, gde je kasnije magistrirala u klasi primadone Radmile Bakočević. Posle pobede na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu njena opersks karijera išla je uzlaznom linijom u Beogradskoj operi i u unostranstvu gde je pevala vodeće uloge lirskog sopranskog faha. U aktuelnom repertoaru NP nastupala je u operama „Karmen“, „Don Đovani“, „Boemi“, „Pajaci“, „Evgenije Onjegin“, „Madam Baterflaj“, „Adrijana Lekuvrer“, “Toska”… Učestvovala je i na velikoj broju koncerata sa Beogradskom filharmonijom i orkestrom RTS. Pre 14 godina počela je i karijeru u Italiji, nastupajla je u Južnoj Koreji, Grčkoj, Portugaliji, Velkoj Britaniji, Norveškoj…

Od sezone 2014/2015. kao vokalni pedagog bila je deo tima koji je vodio Operski studio NP „Borislav Popović“. Pre dve godine na Velikoj sceni NP održala je svoj prvi solistički koncert u matičnoj kući pod nazivom „Pučiniju u čast“, a 2015. je za Dan Narodnog pozorišta dobila je Nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos. Munutom ćutanja od Suzane Šuvaković juče si se oprstili uprava i učesnici Bemusa na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Komemoracija povodm smrti Suzane Šuvaković Savić održaće se u petak, 21. oktobra na Velikoj sceni NP, a sahrana istog dana kasnije na beogradskom groblju Lešće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari