Istraživanje muzičke prošlosti 1

Povodom četvrt veka svog rada Muzička kuća Metropolis pokrenula je ediciju „Srpski kompozitori“ u okviru koje je kao „prvenac“ objavila CD „Srpska kraljevska muzika dinastije Karađorđević“ u izvođenju pijaniste Jasmine Janković.

Reč je njenom istraživačkom projektu zahvaljujući kome su se na ovom CD našla dela kompozitora Josifa Šlezingera, Alojza Kalauza i Stanislava Biničkog posvećena knezu Aleksandru Karađorđeviću, njegovoj kćeri kneginji Kleopatri, kralju Aleksandru Prvom Ujedinitelju i kraljici Mariji.

Ovo istraživanje srpske klavirske muzike razotkrilo je i neke višedecenijske muzičke zablude poput nastanka danas poznate starogradske pesme „Što se bore misli moje“, čiji su stihovi dugo pripisivani knezu Mihailu Obrenoviću, a muzika Korneliju Stankoviću. Ova pesma, kako su preksinoć na predstavljanju CD-a u Belom dvoru objasnile Jasmina Janković i muzikolog Aleksandra Paladin, nije bila plod ljubavi kneza Mihaila prema svojoj daljoj rođaci Katarini Konstantinović, već ju je 1852. Čeh Alojz Lauz napisao za kneginju Kleopatru. Štaviše, proučavanja Jasmine Janković otvaraju pretpostavke o eventualnoj neostvarenoj vezi između kneginje Kleopatre i kneza Mihaila, koja otvarala nadu u pomirenje poslednje dve srpske vladarske dinastije.

– Iako pisana kao posvete, dela posvećena kraljevskoj dinastiji Karađorđević, nastala tokom 19. i 20. veka, predstavljaju autentičnu sliku srpske klavirske muzike tog doba, čije je utemeljenje u pijanističkoj tradiciji romantizma predstavljalo značajnu osnovu za razvoj novih stilskih jezika, koji su obeležili vreme koje je dolazilo – kaže Aleksandra Paladin.

 Za izbor dela koja su se našla na CD-u rečeno je da predstavljaju „ponovno rađanje sećanja i lepote zvuka“ koji vraća zaboravljenu instituciju salonske muzike.

CD „Srpska kraljevska muzika Dinastije Karađorđević“ objavljen je pod patronatom prinčevskog para Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari