Etnografski muzejFoto: Nikola Smolenski / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

V.d. direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Marko Krstić izjavio je da će od 5. maja prirediti izložbu „Italija u modi“ koja će predstaviti 50 haljina italijanskih dizajnera za glumice u velikim filmovima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

„To će biti sjajna priča – da vratimo Italiju i dočaramo epohu koja rađa senitmentalne emocije. Setimo se samo filma ‘Ljubav i moda’, Bebe Lončar i čuvene Đuzine (Vlastimir Stojiljković) interpretacije“, rekao je Krstić Tanjugu, a prenosi Nova.rs.

Prema njegovim rečima, izložba „Italija u modi“ ima svetski okvir jer putuje po planeti, a za nju je zaslužna Vesna Mandić sa svojim kreativnim timom.

U svom prvom intervjuu nakon nedavnog postavljanja na dužnost, Krstić je rekao da su pred njim „veliki izazovi“ i da će nastojati da Etnografski muzej približi građanima i turistima kroz veliku kampanju koja će pokušati da se „promeni paradigma šta je etno, uopšte i etnografija“.

„Čini mi se da građani smatraju da je etnografija nešto njima strano, daleko, deo folklora, nekad i dosadno. Ideja je da napravimo koncept pod nazivom ‘Etno nije setno’ gde želimo animirati građane da drugačije razmišljaju „, naveo je Krstić.

Prema njegovim rečima, Etnografski muzej treba postati mesto ponovnog susreta, gde se neće baviti samo postavkama izložbama i ostalim uobičajenim stvarima, pošto ta važna ustanova kulture ima i svoj bioskop i biblioteku.

Krstić je naveo da postoji ideja da što pre ožive svoj bioskop koji je pre dve decenije kao „Art bioskop Museum“ bio jedan od kultnih bioskopa u gradu.

Iduće godine Etnografski muzej obeležava 120 godina od svoje prve stalne postavke i Krstić ističe da je to za njih značajan datum.

„Mi smo već počeli da pričamo na koji način ćemo stalnu postaku, koja čini srž srpske etnografije, da predstavimo na savremeni način, da malo ljude vratimo u muzej, da budemo predstavnici nove ideje srpske muzeologije, da promenimo imidž u medijima“, rekao je Krstić, a prenosi Nova.

Međunarodni festival etnološkog filma biće ove godine održan „u malo savremenijem ruhu“, a Krstić najavljuje i da će „Etnolodži fest“ biti konstituisan u oktobru „kao bitna manifestacija, ne samo muzeja nego kulture, mode i primenjene umetnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari