"Ivona Jevtić nije razrešena, već je prešla na drugo radno mesto" 1Foto: Medija centar

Desila su se dva čudna premeštanja koja većina poštenije zove smene u sedam dana na strateškim pozicijama u kulturi.

Jedna, dugo zahtevana, Ivone Jevtić, gradske sekretarke za kulturu, koja je, kako je saopšteno, podnela ostavku da bi odmah potom bila postavljena na mesto v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle. Dosadašnji direktor Muzeja Branimir Jovanović, kako stručnjaci tvrde, veliki poznavalac Teslinog dela, biće ubuduće pomoćnik v. d. direktora Ivone Jevtić, a njenu doskorašnju funkciju preuzeo je Ivan Karl. Gradonačelnik nije objasnio zašto je Ivona Jevtić smenjena. Ona je doduše dospela u žižu javnosti pre dva dana kada je izjavila da postoje dva kosovska boja, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama. Na osnovu dosadašnjih gafova sekretarke teško da bi se moglo računati da je baš ovaj poslednji pogurao nju samu da podnese ostavku jer Jevtić optužuju za mnogo ozbiljnije stvari, recimo za korupciju i malverzaciju u vezi sa godišnjim konkursom za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi. Veliki deo kulturne javnosti već godinu dana unazad zahteva zbog toga njenu smenu, a Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je protiv Ivone Jevtić i odgovornih lica podnela i krivične prijave.

Druga smena se desila u Narodnom pozorištu. Željko Hubač, direktor Drame nacionalnog teatra, u dva intervjua skrenuo je pažnju na probleme u samoj kući zbog nedostatka sredstava kojima bi producirali premijere u godini jubileja. Tri dana kasnije je smenjen. Na njegovo mesto je došao Jug Radivojević.

Spisateljica i rediteljka, predsednica srpskog Pena Vida Ognjenović kaže da se o pomenutim smenama saznaje samo iz medija, a da o tome nedostaju obrazloženja

– Građani ne znaju zašto su ti ljudi otišli sa pozicija na kojima su dosad bili. Ne znamo zašto je smenjena sekretarka za kulturu, ali znam da je proletos nekoliko udruženja (Pen centar, ULUS, ULUPUDUS), Nezavisna kulturna scena Srbije tražilo razgovor sa sekretarkom i njenu smenu. Ni jedno ni drugo nismo dočekali – kaže sagovornica Danasa i podseća – Tražili smo smenu zato što nijedno udruženje, niti Pen centar niti NKSS na konkursu za kulturu nisu dobili ni dinara za svoj rad, a pripadaju ovom gradu. Pitali smo se šta radi Gradski sekretarijat za kulturu kad se ne bavi umetničkim udruženjima i ne pomaže finansijski njihov rad. Sad je Ivona Jevtić odjednom podnela ostavku. Mi smo to tražili i to je u redu, ali nas interesuje zašto. Ako je ta ostavka uvažena, to samo znači da nije vršila svoj posao kako treba. Ja ne sumnjam da je to pravno pokriveno, ali to, ako mogu tako da kažem, nije dovoljno demokratski pokriveno, nije građanski pokriveno – ljudi, korisnici usluga iz resora nisu obavešteni o čemu se tu radi – smatra Ognjenović i dodaje da to što je Ivona Jevtić postavljena na mesto v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle, značajnog u svetskim razmerama, takođe govori o odnosu prema kulturi.

– Valjda se za to mesto ipak traži neki stručnjak za delatnost Nikole Tesle ili barem muzealac. Uglavnom, začuđena sam. To je kao kada bi sada Željka Hubača postavili na neko strateško mesto u Vinči – kaže Ognjenović. Ona i u ovoj smeni nalazi nelogičnosti jer se na jednoj strani pozorište, to jest Drama hvali da je ove godine postigla izvanredne rezultate, da su požnjeli veliki uspeh učestvujući na festivalima, da su dobili za to mnoge značajne nagrade i zbog svojih rezultata bili u medijskoj žiži, a na drugoj strani smenjuju direktora Drame na početku naredne sezone.

– Željko Hubač se u jednom intervjuu požalio da nisu dobili dovoljno sredstava za 150. godišnjicu Narodnog pozorišta, a to nije mali broj za zemlju u kojoj je kultura obnovljena početkom 19. veka. NJegova smena sada izgleda kao ubijanje glasnika jer tu opet nema obrazloženja – zaključuje Vida Ognjenović.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd nalazi da je odlazak Ivone Jevtić s mesta gradske sekretarke ipak neki pomak. On kaže da ona „odlazi sa mesta gradske sekretarke sa ozbiljnim optužbama za korupciju“.

– NJena smena je dobar ishod bure koja se u javnosti podigla zbog nameštanja godišnjeg konkursa za finansiranje projekata u kulturi na kome je trećina sredstava dodeljena sumnjivim organizacijama koje se kulturom uopšte ni ne bave. Smatrajući da ovo nisu slučajne greške nastale zbog recimo zbog nekompetentnosti komisija koje donose odluke, već da je do zloupotrebe konkursa došlo svesno i sa namerom da se ljudima bliskim gradskim vlastima omogući sticanje koristi, Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica. Između ostalih korist na ovom konkursu ostvarilo je preduzeće Suzane Perić koje se bavi proizvodnjom odeće, za obeležavanje jubileja rada ove kreatorke, koji je da bizarnost bude veća već obeležen prethodne godine, ali i Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića registrovano za borbu protiv GMO hrane. Pored njih sredstva su dodeljivana i organizacijama koje se bave medicinom, socijalnom zaštitom, preduzetništvom, marketingom, fizičkom aktivnošću i drugim delatnostima koje sa kulturom nemaju veze, ali ona imaju veze sa vladajućom partijom – podseća naš sagovornik – Smena Ivone Jevtić jeste pozitivna stvar i pobeda javnosti, ali ono što zabrinjava jeste činjenica da grad Beograd već šest meseci odbija da posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva dostavi neophodne informacije kako bi se krivični postupak protiv nje nastavio. Dok ne snosi odgovornost za svoja dela mi ne možemo biti zadovoljni – zaključuje Lazović.

– Ne verujem da smena Ivone Jevtić ima veze sa pritiscima i tužbama koje su podnete protiv nje. Mislim da je u pitanju promena odnosa snaga unutar samog SNS-a. Naravno, Jevtić je pogodna i da reši pitanje Tesline urne, pa je to dodatni plus. Ali sve je to vest od jednog dana, već imamo novu temu, smenu Željka Hubača – kratko je za Danas aktuelnu situaciju prokomentarisala Mia David, nekadašnja direktorka Kulturnog centra Beograda.

– Ne znam šta razume javnost jer nemam više osećaj za to, ali ja razumem – kaže kompozitorka Ivana Stefanović za Danas povodom premeštanja Ivone Jevtić i smene Željka Hubača. – To je interna stvar vlasti, ali je problem u tome što Ivona Jevtić nije bila sasvim adekvatan gradski sekretar, a ne vidim ništa da je kvalifikuje da bude direktor Muzeja Nikole Tesle. Što se tiče Hubača, o njegovom radu imam najbolje mišljenje i mnogo mu hvala za ono što je uradio za Dramu Narodnog pozorišta jer u periodu dok je bio direktor nije pravio nikakvu promociju samog sebe. Radio je pametno, radio je znalački i to se videlo. To što su ga smenili je šteta jer je taj čovek radio odlično. Čitala sam pažljivo intervju koji je dao, a, znate, stvar sa Narodnim pozorištem se vidi golim okom. Kad dođete na Trg republike u jubilarnoj godini vidite da je cela zgrada pod skelama. Da li je moguće da to nije moglo biti urađeno u prethodnoj godini, prethodnog leta, prethodnih meseci nego da se sada ceo program odlaže za neku, ne znam koju, bolju, srećniju budućnost. To što Hubač navodi šta se sve unutar te kuće desilo, to sve odgovora onome što se vidi spolja – zaključuje Ivana Stefanović.

Ivan Karl, novi gradski sekretar za kulturu, na pitanje Danasa koji je njegov prvi potez na toj funkciji kaže da namerava da vidi ljude i obiđe sve ustanove i timove manifestacija za koje je zadužen Sekretarijat za kulturu.

– Poznajem lično i po struci dosta njih, ali od sada naša komunikacija postaje frekventnija i u korist važnih radova koje obavljaju za grad Beograd. On smatra da Ivona Jevtić nije smenjena i da se to pogrešno navodi u medijima, niti da je to zakasnela reakcija vlasti na zahteve za njenom smenom od kulturne scene

– Koliko sam upućen, Ivona Jevtić nije razrešena, niti smenjena, već je prešla na drugo radno mesto. Sve ostalo su pitanja za nju – ukazuje Karl. Na pitanje Danasa da li će se postarati da se problemi u vezi sa rezultatima konkursa reše ili hoće li preduzeti nešto da se ubuduće spreče nedostaci konkursne procedure, naš sagovornik kaže da mu prilično mnogo pitanja postavljamo, imajući u vidu da je tek stupio na novo radno mesto.

– Mnogo me pitate za nešto što je bilo juče, a ja sam tu da vam odgovaram za nešto što se dešava danas i što će se dešavati sutra kada je reč o ustanovama i manifestacijama kulture u glavnom gradu.

Upitan kada bi najranije mogao da se prihvati rešavanja ovih problema Ivan Karl odgovara – Kada dođu na dnevni red. Trudiću se, koliko je u mojoj moći, da ne bude problema jer nisam ljubitelj istih.

U svakom slučaju Ivoni Jevtić niko više neće moći da pridikuje o tome kako nema iskustva u kulturi. Za veoma kratko vreme je bila direktorka Kulturnog centra Beograda, potom gradska sekretarka za kulturu, a sada je v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari