Iz Italije stigle tri operske zvezde i scenografija 1

Pučinijev festival iz italijanskog mesta Tore del Lago u, kome je ovaj popularni kompozitor živeo i radio, večeras će na Velikoj sceni beogradskog centra „Sava“ izvesti operu „Toska“ u produkciji koju je 2016. režirao poznati italijanski filmski reditelj Enriko Vančina.

Iz Italije dolaze: dirigent maestro Alberto Veronezi, tri operske zvezde u glavnim ulogama – Toska sopran Paoleta Maroku, Karavadosi tenor Dario di Vjetri i Skarpija bariton Alberto Galaze, plus kostimi i spektakularna scenografija, koja je prvi put iz teatra na otvorenom u Tore del Lagu preneta u Beograd. Narodno pozorište u Beogradu daje soliste, hor i orkestar. Ovim spektaklom Centar „Sava“ večeras slavi 41. rođendan, a NP obeležava 150 godina postojanja.

– Bolje od ovog ne postoji. Očekuje nas magična predstava – obećao je juče konferenciji za novinare u Centru „Sava“ Davide Sklamani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Srbiji, čijom je zaslugom, kako se čulo, došlo do saradnje između Pučinijevog festivala i NP u Beogradu u koju se uključio Sava centar.

Prema rečima predsednika Pučinijeve fondacije, dirigenta Veronezija, „svima koji su se okupili oko večerašnje predstave zajednička je velika ljubav prema Pučiniju, koji će u vremenima koje dolaze biti još izvođeniji, što je i cilj Fondacije koja radi na popularizaciji njegovih dela“.

– Poslednjih godina Pučini je po izvođenosti dela bio četvrti ili peti kompozitor na svetu, sad je drugi, iza Verdija. Naš cilj je da preuzmemo prvo mesto. Zato svake godine na programu Pučinijevog festivala imamo i njegova manje izvođena i poznata dela, kao što su ove godine „Triptih“ i „Manon Lesko“ – rekao je Veronezi.

Lorenco D’Amiko, pomoćnik reditelja, zadužen za beogradsko izvođenje „Toske“, rekao je da su i on i Enriko Vančina iz sveta filma i proze ušli u opersku režiju držeći se striktno Pučinijevih uputstava za reditelje ove opere, tako da je reč o klasičnom režijskom pristupu. Vančina, koji je karijeru započeo kao scenarista, prema D’Amikovim rečima, poznat je po svojoj muzičkoj i pozorišnoj kulturi.

– Od 55 uloga na mom repertoaru, osam je Pučinijevih, od kojih Tosku najčešće pevam. Ona je stvarna ličnost i, bez obzira na režiju, ona je uvek je moderan lik, jer joj je modernost u prirodi. Ova Toska ne nosi pantalone, mada sam je pevala i takvim produkcijama, ali je veliki profesionalac, žena sa karijerom, svesna svoje lepote i moći nad muškarcima, čija se ljubomora u ljubavnom životu može objasniti odrastanjem u sirotištu i strahom od napuštenosti i odbačenosti – istakla je Paoleta Maroku, kojoj je ovo prvi nastup u Beogradu u 25-godišnjoj operskoj karijeri.

Ona će večeras prvi put u „Toski“ pevati sa Dariom di Vijetrijem, koji je na otvorenoj sceni Pučinijevog festivala u ovoj produkciji, kao i Paoleta Maroku, već nastupao sa Albertom Gazalom. Obojica su ranije gostovali u Beogradu.

Nova produkcija u režiji Đankarla del Monaka

Na ovogodišnjem 64. Pučinijevom festivalu među novim produkcijama biće i „Toska“ koju će režirati Đankarlo del Monako. Iz sadašnje podele u njoj bi glavnu ulogu uz kinesku pevačicu Hui He trebalo trebalo da peva Paoleta Maroku. Premijera se očekuje 15. jula, a pored Pedra Halftera u novoj produkciji dirigovaće i Dejan Savić, upravnik NP. Nezvanično je najavljeno i gostovanje solista Beogradske opere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari