Iza kulisa složenog zanata stvaranja stakla 1

Izložba “Staklo – nastanak i život” otvara se 28. marta u galeriji „Aleksandar Despić“ (Skender-begova 51) povodom obeležavanja 100. godišnjice od osnivanja Čehoslovačke.

Izložbu, koju čine dve postavke, otvaraju Ambasada Republike Češke i Ambasada Republike Slovačke u saradnji sa Muzejem nauke i tehnike – Beograd.

Prvi deo izložbe predstavlja samu prirodu proizvodnje stakla, od stvaranja do mnogih primena koje se nalaze svuda oko nas. Prikazane su sve faze proizvodnje i mnogobrojne primene stakla. Stvaranje stakla je predstavljeno postavkom pokretne peći za staklo koja omogućava posetiocima da zavire iza kulisa ovog složenog zanata. Tokom radionica profesionalni duvači stakla u saradnji sa renomiranim dizajnerima stvaraće dela koja predstavljaju osnovne tehnike pravljenja stakla i otkriće neke od tajni proizvodnje stakla. U ovim improvizacijskim radionicama važnu ulogu će imati razni sirovi materijali i tradicionalni instrumenti koji se koriste u proizvodnji stakla. Sa više od 30 različitih eksponata i oblika stakla, posetiocima se daje prilika da vide uzorak savremene i istorijske upotrebe ovog materijala, od klasičnih staklenih ukrasa preko dizajnerskih i umetničkih predmeta do praktičnih upotreba ovog materijala kao što su staklena vuna, staklo za prozore i mnoge druge.

Drugi deo izložbe čini postavka stakla i nakita modernog dizajna pod nazivom „korelacije – nakit staklo keramika“. Izložba je zajednička prezentacija Katedre za primenjenu umetnost na Akademiji umetnosti i dizajna u Bratislavi. Prezentovani radovi često eksperimentišu sa funkcijom i materijalima ili prikazuju konceptualne tendencije a sam objekat koriste kao stvaralačko sredstvo ili medijum. Kod većine radova važnu ulogu ima komunikacija i stvaranje određenog odnosa sa posmatračem (ili direktno sa nosiocem), često se služe sa principom čulne percepcije i misaonog doživljaja (napr. zvučni nakit – objekat ili nakit „oružje“ utemeljeno na haptičnom iskustvu i trenutku i znenadenja). Karakteristično je takođe interesovanje za tradicionalne postupke, u kombinaciji sa novim tehnologijama i uz primenu eksperimentisanja ili recikliranja (napr. čaše iz serije Decor-struction).

U okviru prve postavke predstavnici češkog studia Dechem će demonstrirati kako funkcioniše staklarska peć i kako se prave predmeti od stakla, što će posetioci moći i sami da isprobaju. Uživo duvanje stakla će biti svakog dana u periodu od 11 do 13 sati i od 16 do 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari