Izdavač godine beogradska Laguna 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV ( Arhiva)

Žiri 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji su činili prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, prof. dr Zorana Opačić i Marina Vulićević, odlučio je da Izdavač godine 2019. bude beogradska Laguna, kuća koja „samo za Sajam, predstavlja čak 80 novih naslova.

U prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige, bez ponovljenih naslova. Na ovogodišnjem Sajmu je prisutna saviše od 4.000 naslova“, kako, između ostalog, stoji u obrazloženju.

Nagrada za Izdavački poduhvat godine 2019. dodeljena je ravnopravno 10. kolu antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti čiji je izdavač Izdavački centar Matice Srpske iz Novog Sada i zajednički projekat Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković – Prozna dela srpskih naučnika.

Nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore u 2019. pripala je ravnopravno izdavačima IIU Svetigora (Cetinje, Crna Gora) za Izabrana djela arhiepiskopa Cetinjskog i mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija; New Avenue Books za Great Serbian Short Stories Branka Mikašinovića i Zadužbina Petar Kočić (Republika Srpska) za LJubomir Stojanović: Stare srpske povelje i pisma, priredio fototipsko izdanje akademik Rade Mihaljčić.

Nagrada Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripala je ravnopravno knjigama Rodolf Arčibald Rajs – izabrana dela (JP Zavod za udžbenike i Kriminalističko-policijski univerzitet) i Dobrica Ćosić – između politike i književnosti Zorana Avramovića (JP Zavod za udžbenike).

Nagrada za Dečju knjigu godine dodeljena je ravnopravno knjigama Sonje Ćirić Neću da mislim na Prag (Laguna) i Nikolete Novak Poziv (Pčelica).

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2019. pripalo je ravnopravno knjigama Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu (Medija centar Odbrana) i 78 dana Apokalipse – istina optužuje, NATO bombardovanje Jugoslavije 1999 (beogradska Asocijacija Srpska Veza i novosadski Prometej).

Žiri za Najlepšu knjigu na 64. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji su činili Jugoslav Vlahović – prof. FPU (predsednik), Olivera Batajić Sretenović – doc. FPU i Tijana Kojić – doc. FPU, odlučio je na nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu pripadne knjizi Dobrosav Bob Živković, u grafičkoj opremi Dušana Pavlića (Kreativni centar).

Nagrada za Najlepšu dečju knjigu pripala je knjizi Dar-Mar, autorke Dragane Mladenović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović (Kreativni centar). Konačno, Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljuje se Andreju Dolinki za knjigu Cimanje slike Pavla Levija, u izdanju Multimedijalnog instituta Zagreb i Fakulteta za medije i komunikacije Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari